Tudástár

20 gyakori kérdés a napenergiáról.
Ha Ön körültekintő fogyasztó, könnyebb lesz megvitatni az összes lehetőségét, amellyel pénzt takaríthat meg a napenergia használatával. A napelemek működésétől a hitelre való jogosultságig, tekintse át a 20 leggyakoribb napkérdésre adott választ, és könnyebb lesz döntést hoznia.
1. Hogyan működnek valójában a napelemek?
A napelemek fényérzékeny félvezető anyagokból készülnek. Amikor a napsugarakból fotonok érik a napelemeket, a reakció egyenáramú (DC) áramot hoz létre. Mivel a legtöbb lakás és vállalkozás váltakozó áramú (AC) villamos energiát használ, a napenergiával generált egyenáramú energia egy inverteren keresztül alakul át váltakozó áramúvá. Ezután becsatlakozik az ingatlan ad-vesz mérőóráján keresztül a hálózatba és ugyanúgy felhasználjuk, mint a hálózati áramot, míg a többlet energia a hálózatba kerül.
2. Megbízható-e a napenergia, és elég-e az otthonomnak vagy az üzletemnek?

A napelemek akkor állítják elő a villamos energiát, amikor süt a nap. Ez azt jelenti, hogy éjszaka, vagy erősen felhős időben nem termel energiát a rendszer. A nap járása állandó. József Attilát idézve: „Csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen…” A nap járása kiszámíthatóbb és megbízhatóbb, mint az erőművek, amelyeknél évente több alkalommal tapasztalnak kieséseket, pl.: karbantartás miatt.

Kis időintervallumot vizsgálva jelentős ingadozások tapasztalhatók a napelemes rendszerek termelésében, hiszen egy-egy felhő 30-60%-os csökkenést is okozhat rövid időre. De éves átlagban Magyarországon 1100 – 1150 a napsütéses órák száma. Ez egy elég stabil szám.

A napenergia tehát nem egy divatos hóbort. Ez az alacsonyabb villamosenergia-számlák és a tisztább környezet jövőjének kulcsa.

3. A napelemek villamos energiát termelnek felhős, esős vagy havas napokon? De mi van éjjel?

A napelemek nem igényelnek közvetlen napfényt önmagukban ahhoz, hogy villamos energiát termeljenek, elég a közvetett hozzáférés is a nap UV sugárzásához. Ez utóbbit használják ki nagyon jól a PERC technológiával. A napelemek még felhős, esős vagy havas napokon is generálnak villamos energiát - bár nem termelnek annyi energiát, mint a tiszta napos időben. A napelemek éjszaka nem termelnek villamos energiát, mivel a Föld túloldalát éri a napsütés, így nincs szűrt UV sugárzás sem.

4. Le kell válnom a hálózatról, amikor a napenergiára váltok?

A valóságban valószínűleg nem akarja elhagyni az elektromos hálózatot. Ezt a gyakorlatot hívják „sziget üzem-nek”, amikor a naperőművet energiatárolóhoz csatlakoztatja, így az otthoni vagy üzleti tevékenységet teljes egészében a napenergiával tudja táplálni, ahelyett, hogy használná a közüzemi szolgáltatást. A dolog árnyoldala az, hogy ez a gyakorlat hihetetlenül drága és a legtöbb ember számára nem elég hatékony. Az akkumulátorok nem csak drágák, nem is olyan fejlettek, mint a napelemek , ráadásul szükségük van időszakos karbantartásra is. A legtöbben ezért úgy döntenek, hogy a hálózaton maradnak és pénzt takarítanak meg. Ha csatlakozik a hálózathoz, akkor képes lesz arra is, hogy oda betápláljon villamosenergiát, ezáltal csökkentse a fizetendő számláját. Ezt a gyakorlat nettó méréssel oldja meg a szolgáltató.

5. Mi a nettó mérés?

Ismert, hogy van egy elektromos mérőeszköz az ingatlanon, mely rögzíti, mennyi energiát használ otthonában vagy üzletében minden hónapban. Amikor napenergiára vált, akkor ezt egy olyan elektromos mérőre cserélik, amely mindkét irányban működik:

  1. Megmutatja a közüzemi társaságnak, hogy mennyi energiát fogyaszt, amikor a napelemek nem termelnek villamos energiát (mint éjszaka).
  2. Megmutatja azt is, hogy mennyi energiát termel a hálózatba naperőmű.

A többlet napenergiát a rendszer ugyanis visszatermeli a hálózatba, mely segíteni fogja a közüzemi szolgáltatót az energiaellátásban. A közüzemi szolgáltató a napenergiával termelt villamos energiáért fizet, illetve a villamosenergia-számlát csökkenti. Magyarországon a rendszert éves elszámolással alakították ki, tehát évente egyszer kerül sor a mérőóraállások rögzítésére és csak a nettó villamosenergia-mennyiségért kell fizetni – azt viszont havonta, 12 egyenlő részletben.

Tegyük fel, hogy majd 10.000 Ft-ot fizet MFB hitelre, és 15.000 forint értékű villamos energiát használtak a hónapban. Ahelyett, hogy 15.000 Ft-ot fizetne, mint általában, csak 5.000 Ft-os villanyszámlát kell majd fizetnie, ha jól méretezte az erőművét.

6. Mennyit takarítok meg havonta a villamosenergia-számlán?

Ez attól függ, hogy mennyi villamos energiát használ otthon vagy az üzletében, és mennyi a szolgáltató díja a villamos energiaért, valamint néhány más tényező is függ, pl.: fekvés, tető kialakítása, napelem típusa. A legtöbb napelemes rendszerrel foglalkozó vállalkozás a havi villamosenergia-számlájának 70–90%-át próbálja kiváltani, így ez jó alap a számítások megkezdéséhez. Ha szeretné tudni, hogy pontosan mekkora rendszer kerüljön kialakításra a teljes megtakarításhoz akkor kérje ajánlatunkat egyszerűen. 

7. Hogyan segíthet a költségvetés jobb átalakítása a napenergiára?

A fogyasztók nem rendelkeznek semmilyen ráhatással a villamosenergia-árfolyamra, amelyet a közüzemi társaság áraz be az Energia Hivatal engedélyével. A nemzetközi trendek azt mutatják, hogy a villamosenergia-árak tovább fognak emelkedni, ennek némileg határt szab a hazai rezsicsökkentő politika. Bár itt kell megjegyezni, hogy míg a nagyvállalati fogyasztók 23-25 Ft-ot fizetnek 1 kWh villamosenergiáért, a lakossági díjszabás ma 36-38 Ft/kWh körül alakul. 

Amikor úgy dönt, hogy napelemeket telepít a saját házára, akkor egy jól méretezett rendszerrel több áramot termel, mint amennyit az áramszolgáltatótól szabadon használ. Ez több mint elegendő ahhoz, hogy a havi számlák mértékét teljesen lenullázza. Ennél több energiát viszont nem nagyon érdemes termelni, mert ott szállítási költséget számol fel a szolgáltató és csak 18 Ft/kWh körüli díjat térít Önnek. Viszont nincs többé meglepő villanyszámla, és újra pontosan tervezhető a családi költségvetés.

8. Mennyi idő múlva észlelek különbséget a villamosenergia-számlákban a napenergia használatát követően?

A napelemek elkezdenek felhasználható energiát generálni a telepítés napján, de a hálózatra csak akkor csatlakoznak, amikor a szolgáltató a régi mérőórát az új, ad-vesz mérőre cseréli. Ettől a naptól indul a szaldó elszámolás. Ön akkor jár el helyesen, ha a kalkulációk alapján bejelenti a szolgáltatónak, hogy a jövőben csökkentett átalányt kíván fizetni. Az új mérő cseréjét követően, közel 1 év múlva olvassák le ismét az mérőt és állítanak ki pontos elszámoló számlát. Attól függően, hogy mikor kapja meg az ezt a számlát azonnal észlelhető a különbség.

9. Jogosultak-e az adójóváírásokra, a visszatérítésekre vagy egyéb ösztönzőkre, amelyek segítenek csökkenteni a naperőműre való áttérés költségeit?

Annak ellenére, hogy a napelemek ára és a napelemek telepítésének költsége még soha nem volt alacsonyabb, még mindig jogosultak további ösztönzőkre, hogy a teljes beruházás a lehető legkisebb legyen az otthoni vagy üzleti célokra. 

  • Az MFB segítségével 0%-os hitel felvételére van lehetőség, erről bővebben itt olvashat.
  • A vállalkozások pedig pályázatokat nyújthatnak be, erről itt adunk tájékoztatást.
10. Mi a legjobb megoldás a napelemes rendszer telepítésére?

Ha Önnek terve, hogy csökkentse energia költségeit otthon vagy vállalkozásánál, egy saját napelemes rendszer a megfelelő megoldás. Általános vélemény, hogy ne a legolcsóbb rendszert válassza, hiszen ez egy 25-30 évre tervezhető beruházás. Megbízható napelemek, inverterek és korrekt kivitelező az első lépések a jó választáshoz. A telepítés ára alacsony, a hitel és pályázati lehetőségek kedvezőek - a végén alacsonyabb villamosenergia-számlákat fog kapni, és nő az ingatlan értéke.

Miközben többnyire megfizethető a napelemes telepítés, a legtöbb magánember, tulajdonos nem rendelkezik ennyi készpénzzel. Vegye igénybe naperőműve finanszírozására az MFB 0%-os hitelét 10 évre és az idő múlásával a villanyszámlára félretett pénzből fizetheti vissza a hitelt. Élvezze a napenergia előnyeit, miközben a kölcsönét kifizeti. Egy megbízható partnerrel együttműködve vállalják a telepítés költségeinek 90%-át, Önnek csak 10% önerőre van szüksége és havonta alacsonyabb, vagy épp 0 Ft-os villamosenergia-számlával élvezheti a megújuló energia előnyeit. Alacsony, rögzített villamosenergia-árfolyamot kap cserébe. 

11. A kiserőművek csak olyan napsütötte területeken működnek, mint Dél-Alföld vagy Dél-Dunántúl?

A mai, modern napelem még akkor is működik, ha szűrt sugárzás éri, mert a környezeti szórt fény és az UV sugárzás még mindig elegendő arra, hogy a napelemek áramot termeljenek. Természetes, hogy a napsütés nem lesz olyan hatékonyegy felhős napon, mint egy fényes nap, felhők nélkül, de ez még mindig elegendő lehet arra, hogy otthoni fogyasztását fedezze. Ilyen napokon érezhető a PERC technológiájú napelemek előnye, melyek a gyenge sugárzást is hatékonyan alakítják át villamosenergiává. Németország, az energia 85%-át állítja elő ma a megújuló energiaforrásokból, beleértve a napenergiát is.

12. A napelemeket nehéz karbantartani?

A napelemek könnyebben karbantarthatók, mint az ingatlanban lévő legtöbb műszaki készülék – pl.: kazán, bojler, légkondicionáló. Ez azért van, mert a napelemek nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel. A legtöbb, amit meg kell tennie, hogy győződjön meg róla, nem lepi vastag por, nincsenek levelek és egyéb törmelékek rajtuk. Bármi is árnyékolja a paneleket, az a kevésbé hatékony energiatermeléssel jár. Ha azt észleli, hogy látható egy por, vagy pollenréteg rajtuk, forduljon hozzánk bizalommal és kérjen egy rendszer tisztítást! Kérésre portaszító nanotech bevonattal is lekezeljük a paneleket. Arra is figyeljen, hogy időnként a környező fáknál meg kell vágni azon ágakat, amelyek a napelemek árnyékolását okozhatják.

13. Szükségem lesz-e valaha a napelemek cseréjére?

A neves napelemgyártó cégek olyan paneleket kínálnak, ahol a gyártó 20–30 évig tartó termékgaranciát vállal. Hosszas tesztelés után, független szakértői vizsgálatok eredményeinek összevetését követően a Q.Cells napelemekre a gyártó azt vállalja, hogy 25 év után is 87%-os kapacitással fognak termelni a napelemek. Ez nagyon kedvező teljesítmény! Mivel a napelemek könnyen karbantarthatók és nem rendelkeznek mozgó alkatrészekkel, így biztos elég energiát termelnek az Ön számára otthonukban, hogy garantált megtérülést érjenek el e befektetéssel. Az újabb modellek várhatóan akár 50 évig is működni fognak.

14. A napelemek telepítése károsítaná a tetőt?

A napelemek alapvetően megvédik a tetőt a sérülésektől, árnyékolják azt, így a tetőtérben érezhetően csökken a nagy nyári meleg. A panelek és cserepek közti rés egyfajta természetes léghűtést is biztosít a tetőnek. A telepítés során átvizsgáljuk a tetőszerkezetet, oda kis tartóelemek kerülnek beépítésre, de bármelyik módszerrel rögzítjük is a paneleket, semmilyen kár nem éri a tetőt.

15. Tudom-e magam telepíteni a saját napelemeket?

Bár biztosan elsajátítható egy szinten a "Csináld Magad" módszer és Ön is telepíthetne napelemeket a saját házára, mindenképpen szükséges egy megbízható villanyszerelő. Ráadásul egy tapasztalt „PV” szakember bennfentes ismereteihez számos rendszer telepítésének tapasztalata szükséges. Szakembereink meg tudják határozni a napelemek legjobb elhelyezését, segítségükkel intézhetik a megfelelő engedélyeket. Ők mindent megtesznek legjobb tudásuk szerint, hogy ne kelljen Önnek aggódnia.

16. Mennyi ideig tart a napelemek telepítése? Fel kell újítani a tetőm?

A kiserőmű telepítése 5-8 órát is igénybe vehet, attól függően, hogy mekkora a kiserőmű kapacitása, hány panelt kell felszerelni, milyenek a szerelési lehetőségek és a vezeték elvezetésének módja, hova kerül az inverter, hol a mérőszekrény. A kiserőmű-telepítőknek nem kell átépítenie a házát, mivel az összes korábbi kábelezés a helyén marad. Az új naperőmű vezetékeit kell elvezetni a kapcsolószekrényhez, ahol majd egy új kétirányú mérőóra kerül felszerelésre. Az előfordulhat, hogy ha rossz minőségű az ácsszerkezet vagy a keresztlécek korhadtak, akkor a telepítés előtt javasoljuk annak cseréjét.

17. A napelemek növelik az otthoni vagy üzleti tulajdonom értékét?

Mindenki pénzt takarít meg. Egy jól működő kiserőmű, mely kimutathatóan csökkenti a villamosenergia-számlát jelentősen növeli az ingatlan forgalmi értékét.

18. Ki takarítja meg a legtöbb pénzt a napenergia használatával?

Az új MFB hitelek szinte minden számára elérhetők, csak 10% önerő szükséges, hogy belevágjon egy naperőmű beruházásba. A mai hazai szabályozók szerint akkor takarítja meg a legtöbb pénzt, ha a kiserőművet úgy méretezik, hogy a villanyszámla pont nulla legyen. Ha kisebb a méret, akkor mindig lesz egy kis befizetni való. A sokkal nagyobb méret pedig azért nem kifizetődő beruházás, mert a szolgáltató felszámítja a többletenergia elszállításának költségét. Nemzetközi statisztikák szerint a középosztályba tartozó családok havi költségvetésének nagy részét villamos energiára fordítják. A költségek csökkentésével, vagy legalábbis az alacsony, kiszámítható összeggel havonta, a családok nagy megtakarításokat tudnak elérni.

19. Hogyan hasznosítja a napenergia a környezetet?

A napenergia megújuló erőforrás, ami azt jelenti, hogy annyira szabadon hozzáférhető, hogy soha nem kell ásni, mint a szén esetében, vagy fúrni, olajat finomítani, más környezetre veszélyes energiaforrásokkal foglalkozni csak azért, hogy a fények megmaradjanak. A napenergia csökkenti az ökológiai lábnyomunk, az üvegházhatású gázok kibocsátását (ami hozzájárul az éghajlatváltozáshoz is). Mivel nem okoz szennyezést, ez azt is jelenti, hogy kevésbé ártalmas levegőre, földünkre és vizeinkre.

20. Honnan tudhatom, hogy ingatlanom alkalmas kiserőmű telepítésére?

A napelemek számára legjobb hely a tető déli tájolású területe, ahol akadálytalan a nap sugárzása. Ez azt jelenti, hogy nincsenek magas épületek vagy fák és nincsenek árnyékok a kéményektől vagy a szomszédos házaktól, melyek megakadályozzák a közvetlen napsugárzást. Keleti- és nyugati fekvésű, kevésbé mérsékelt árnyékkal rendelkező ingatlanok is hasznosíthatják a naperőműre való áttérést. Vannak már olyan optimalizálási technológiák, melyek a panelek teljesítményét egyenként szabályozzák.

Ne essen kétségbe, ha a tulajdonsága nem 100%-ban felel meg a fenti kritériumoknak, egy képzett napelem-szerelő ki tudja értékelni a helyzetet, hogy biztosan tudja az optimális megoldást. Kérjen tőlünk előzetes árajánlatot, majd ezt követően, a helyszíni bejárás során képzett kollégáink részletesen tájékoztatják Önt az ideális megoldásról!

Szeretne többet megtudni a nepelemrendszerekről?

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.