Bruttó vagy szaldó? Melyik elszámolás éri meg jobban?

Bruttó vagy szaldó? Melyik elszámolás éri meg jobban?
Közzétéve:

A 2020-as év jelentős híre volt a napelemes rendszerek piacán, hogy fundamentális változások történnek az elszámolási rendszerben.  2024. január 1-től nem lehet majd a jelenleg érvényben lévő, szaldó elszámolásként ismert rendszerben új hálózati csatlakozást létesíteni. Az elszámolást kormányzatilag átalakítják, a bruttó elszámolásra áll át a teljes országos napenergiapiac. Fontos, hogy a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező napelemes rendszerek esetében a jelenleg hatályos elszámolási szabály, azaz a szaldó elszámolás még érvényes, de hamarosan ez már nem vehető igénybe. Bár az új rendszer mellett erős érvek szólnak az infrastruktúra és az országos üzemeltetés oldaláról, lakossági felhasználóként ugyanakkor még több nyitott kérdés is lehet.   

Mindent a bruttó elszámolásról
Fontos tudni, hogy a 2024-től a kiépített otthoni napelempaneles rendszerek számára a jelenlegi szaldó elszámolást a bruttó elszámolás váltja fel. Jelen pillanatban a szaldó elszámolás érvényes még, aminek működési elve, hogy az egységnyi termelési időszakban megtermelt és elfogyasztott energia különbségét veszik alapul az elektromos szolgáltatók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termelési periódus végén a szolgáltató ellenőrzi a termelt és a vásárolt energiamennyiség különbözetét, és azt terheli vagy fizeti ki a napelemes rendszer tulajdonosának.

A bruttó elszámolás más módszertant alkalmaz. A jelenleg megismert hivatalos információk alapján a vásárolt és a megtermelt villamosenergia egységárát külön határozzák meg, és folyamatosan elszámolják a termelés során.

A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a nyári, jellemzően magas termelés idején a szolgáltató megveszi tőlünk egy adott egységáron a fel nem használt energiatöbbletet, illetve az alacsony termeléses időszakban, például télen, a lakosság vásárolhatja meg egy másik egységáron az energiát a hálózattól. A kérdés, ami most leginkább a fogyasztókat érdekelheti, hogy a vásárolt, illetve az eladott energia egységárai milyen mértékben térhetnek el egymástól. Ez lesz az a tényező, ami leginkább befolyásolja majd a megtérülést.  

Miért érdemes még gyorsan telepíteni?
A szaldó elszámolás állandó és kiszámítható elszámolási lehetőség volt eddig, ezért érdemes még minél előbb megkezdeni a napelempaneles rendszer kivitelezését. A szaldó elszámolással jelenleg még biztosan megállapítható a rendszer pontos megtérülése. A bruttó elszámolás esetén még sok a nyitott kérdés, és potenciális kellemetlenséget okozhat, ha törvényileg magas árrést állapítanak meg az eladási és vételi árak között. Fontos azonban tudni, hogy az elszámolás kérdése és a megtérülési idő esetleges változása nem befolyásolja a környezetvédelmi tényezőt, azaz a tiszta energia felhasználásával járó lokális és globális előnyöket.

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.