Napelem élettartam – Meddig bírja a napelemes rendszer?

Napelem élettartam – Meddig bírja a napelemes rendszer?
Közzétéve:

A napelemes rendszer élettartama sok tényező függvénye és többek között azt is befolyásolja, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy amikor rendszerről beszélünk, nemcsak a napelem élettartama számít, hanem a tartószerkezeté, az inverteré és adott esetben az akkumulátoré is. Vajon meddig működnek a napelemek és mikor szorul cserére a többi elem? Ennek jártunk utána, és még az is kiderül, hogy hogyan lehet kitolni az élettartamot.

Általánosságban a napelem élettartam témájáról

A napelem rendszer kiépítése egy hosszútávú beruházás. A megtérülési idő években mérhető, szerencsére azonban a panelek igen tartósak, a gyártók általában 20-25 évre vállalnak teljesítménygaranciát a termékeikre. Ez nem jelenti azt, hogy 25 év után már nem működik a rendszer, könnyen lehet, hogy még hosszú évtizedeken keresztül gond nélkül teszi a dolgát, csupán arról van szó, hogy ezt követően előfordulhat, hogy a teljesítménycsökkenés figyelhető meg az eredetihez képest. Mivel a panelek felépítése egyszerű, vannak bennük napelem cellák, egy fém keret, az üveg borítás és a vezetékek, így nincs bennük olyan forgó, kopó alkatrész, amit cserélni kellene.

 Napelem élettartam

A napelemek esetében egyébként kétféle garanciáról beszélhetünk. Van az úgynevezett termék garancia, ami általában 10 év és arra vonatkozik, hogy bármi meghibásodás esetén a gyártócég garanciálisan javítja a hibákat, meghibásodásokat. A másik a teljesítménygarancia, ami azt jelenti, hogy a gyártó biztosítja a vevőt arról, hogy a napelem 20-25 évig a megjelölt teljesítményt hozza vagy annak egy meghatározott százalékát. Jellemzően 10 évig 90%-os, 20 évig 80%-os teljesítményt vállalnak a gyártók.

Napelem élettartam típusok szerint

A napelem élettartam nagyban függ a napelem fajták jellemzőitől. Monokristályos és polikristályos napelem típusok esetén a gyártó a termékre 25 év gyártási garanciát vállal, az élettartamuk pedig átlagosan legalább 30 év. A vékonyrétegű panelek előállítása és ára kedvezőbb, mint az előző két típus esetében. Ezzel arányosan csökkent a garancia és az élettartam is, előbbi ugyanis 10-15 év, utóbbi pedig átlagosan legalább 15 év.

Léteznek úgynevezett hibrid napelemek, amelyek a poli- és monokristályos, illetve a vékonyrétegű panelek között helyezkednek el a tartósság szempontjából, a gyártási garancia ezekre a típusokra 15-20 év, az élettartamuk pedig legalább 20 év.

A napelemes rendszer elemeinek élettartama

A panelek élettartama mellett lényeges szempont, hogy a rendszer többi fő eleme miként állja az idő próbáit. Ha ugyanis valami tönkremegy, garancián túli javításra szorul, az plusz kiadást jelent majd. Nézzük, meddig bírja a tartószerkezet, az inverter és az akkumulátor.

A tartószerkezet élettartama

A tartószerkezet egy olyan oszlop a napelemes rendszerben, amit senki sem figyel, mégis, ha összeomlik, akkor az az egész rendszert veszélyezteti. Egy nem jól megválasztott, alacsony minőségű tartószerkezet idő előtt meglazulhat, az időjárás, a szél kikezdheti és a meghibásodása következtében akár a panelekben is kár keletkezhet.

A megfelelő minőségű tartószerkezetek, amelyeket szakszerűen telepítettek és olykor karbantartottak legalább 30 évig helytállnak.

Az inverter élettartama

Az inverterek élettartama átlagosan 10-15 év, a gyártó pedig 1-5 évre vállal garanciát a termékre, a meghibásodásra. Mivel a készülékeknek hatalmas terheléssel kell megküzdeniük az áram átalakítása során, ennek köszönhetően az élettartamuk is rövidebb.

Az inverter általában egyébként a napelemes rendszer árának ötödét teszi ki. Mivel nagyjából 15 évig működik megfelelően, így kalkulálni kell azzal, hogy legalább egyszer ki kell majd cserélni a teljes napelemes rendszer élettartama alatt.

Az akkumulátor élettartama

A sziget üzemű napelemes rendszerek esetében számolni kell egy plusz elemmel, ez pedig az akkumulátor. Ezekkel az áramszolgáltatóktól való teljes függetlenség érhető el, jóllehet ennek megvan az ára.

Az ilyen napelemes rendszereknél az a megtermelt energia, amit nem használtunk fel, azonnal az akkumulátorokba kerül, itt tárolódik egészen addig, amíg szükség nem lesz rá, például amikor lemegy a nap és az „energiaforrás” egy kis időre háttérbe vonul.

Az akkumulátorokkal a legnagyobb probléma, hogy drágák és ehhez képest hamar megadják magukat. Átlagosan nagyjából 5-6 évente kell őket cserélni, a folyamatos felöltés és lemerítés ugyanis jelentősen lecsökkenti a kapacitásukat és már nem bírnak annyi energiát eltárolni.

Ennél a megoldásnál számolni kell egyébként azzal is, hogy az áram átalakítása során nagyobb mértékben romlik a hatásfok, mint a hálózatra visszatápláló rendszereknél. Arról nem is beszélve, hogy a téli időszak igencsak megviseli az aksikat és igazán nem is lehet teljes mértékig fedezni egy sziget üzemű rendszerrel az energiaszükségletet a nagyon hideg hónapokban, ami azt jelenti, hogy szükség lehet kiegészítő áramforrásra, például generátorra.

Napelem élettartam

Mi a hosszú élettartam titka?

A napelemes rendszer élettartama egyrészt függ a minőség mértékétől, illetve attól is, hogy milyen környezeti hatásoknak van kitéve (például: időjárás) és mennyire szakszerűen gondozzák. Meghibásodás és tisztítás esetén érdemes inkább szakemberhez fordulni, így biztosítható, hogy az ismeretek hiányában ne essen kár a rendszerben.

Lényeges, hogy megfelelően legyenek telepítve a tartószerkezetek, a panelek és az inverter is, hogy a rögzítések strapabíró rozsdamentes acélból és alumíniumból készüljenek. A karbantartás elengedhetetlen, figyelni kell, hogy véletlenül se lazuljanak meg.

A napelemes rendszerek megfelelő karbantartással több mint 3 évtized elteltével is gond nélkül kiszolgálhatják a háztartás energiaigényeit. Dönts a zöld energiatermelés mellett és kérj kalkulációt a kollégáinktól a rendszer telepítésére!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.