Napelem megtérülés: mennyiben van ez nekünk?

Napelem megtérülés: mennyiben van ez nekünk?
Közzétéve:

Trükkös kérdés, de szerencsére lehet rá válaszolni. Rengeteg szempontot kell figyelembe venni, köztük olyan jövőbeli változásokkal is számolni kellene, amihez már-már látnoki képességek szükségeltetnek. Az azonban biztonsággal kijelenthető, hogy a fotovoltaikus rendszer telepítése összességében minden esetben megtérülő befektetés, megtérülési ideje pedig nagy átlagban 7 és 10 év közé tehető. Tehát amellett, hogy az alternatív energiaforrásokra való átállással megóvod a környezetet, még gazdaságilag is kedvező döntést hozol, ha belevágsz.

Az elsődleges cél: az áramszámla kiváltása

Annak felméréséhez, hogy mekkora rendszerrel tudod lenullázni az áramszámládat, és ez mennyibe fog kerülni, elsősorban azt kell megtudnod, hogy mekkora teljesítményre kell kalibrálni a rendszeredet. Ezen múlik, hogy hány darab panelre lesz szükség és hogy milyen típusú és teljesítményű invertert kell a rendszerbe integrálni. Mivel a rendszer anyagköltségét 60%-ban a panelek, 10%-ban egyéb alkatrészek (pl. tartószerkezet, villanyszerelési segédanyagok, stb.), 30%-ban pedig a táblák által termelt egyenáramot a háztartásokban használatos váltóárammá alakító inverter teszi ki, a várható költségeket nyilvánvalóan ez befolyásolja a leginkább. Az aktuális áramfogyasztásodról az éves áramszámla ad átfogó képet, ebből következtethetünk havi lebontásban az átlagos fogyasztásra és egész jól be tudjuk határolni, hogy hány kilowattóra áramfogyasztást szeretnénk kiváltani a fotovoltaikus rendszer révén.

Gondolj a jövőre!

Ha még nincs légkondicionáló berendezésed, de belátható időn belül beszereltetnéd, vagy ha elektromos autót vásárolnál, netán a elektromos fűtésre térnél át a jövőben, érdemes a teljesítményt is ehhez kalibrálni, már ami az átalakítót illeti. A panelek számát bármikor növelheted, ennek csak a képzelet és a rendelkezésre álló hely szabhat határt. Ám az invertert nagyobb teljesítményű példányra cserélni, majd az új berendezést engedélyeztetni sokkal idő- és költségigényesebb feladat. Ha megnövekedett áramfogyasztással járó korszerűsítéseket tervezel, mindenképp olyan invertert vásárolj, ami alkalmassá teszi a rendszert a bővítésre.

A napelemek teljesítményét befolyásoló tényezők: tájolás és dőlésszög

A 30 és 40 fok közötti dőlésszög a legkedvezőbb a rendszer számára, ez biztosítja ugyanis az optimális, 90 fokos beesési szöget. Lapostetőre is felhelyezhetőek az elemek, ilyen esetben körülbelül ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint talajra telepítés esetén azzal a különbséggel, hogy kedvezőbb magasságban terülnek el a napelemek.

Minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A déli tájolás a legoptimálisabb, dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem befolyásolja jelentős mértékben a beruházás megtérülését. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ebben az esetben nem is ajánlott a napelem tetőre telepítése. Ugyanakkor nincs az a tájolás, ami kizáró ok lenne, maximum a telepítés körülményei változnak ennek megfelelően. Hiszen garázsra vagy egyéb melléképületre, fedett terasz tetejére vagy akár a kerti talajra is kerülhet napelemes rendszer.  

Napelem megtérülés számokban

Ideális tájolás és dőlésszög esetén az 1 kilowatt maximális teljesítményű napelemes rendszer megközelítően évente 1200 kilowattóra villamos energiát termel. A háztartási méretű, hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek kiépítésének költsége 1 kilowatt teljesítményre vonatkoztatva 300 és 500 ezer forint közé tehető engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt. A kisebb rendszerek fajlagosan költségesebbek, míg a nagyobb rendszerek valamivel kedvezőbb egységáron építhetők ki. A fenti körülmények figyelembevételével dolgozik napelem kalkulátorunk is, melynek segítségével gyorsan és egyszerűen kiszámolhatod, hogy esetedben mekkora költségvonzattal járna a beruházás. Fontos azonban megjegyezni, hogy a véglegesnek tekinthető összköltséggel kizárólag a helyszíni szemlét követően tudunk kalkulálni.

Kedvező feltételek

A megtermelt elektromos áramot a helyi áramszolgáltató hálózatába történő visszatáplálással tudod tárolni. A jelenlegi szabályozás szerint minden hazai szolgáltató köteles átvenni a magánszemélyek által ily módon megtermelt áramot, méghozzá ugyanazon az áron, amelyen értékesíti azt fogyasztói részére. Az aktuális árfolyamokról az adott szolgáltató honlapján tudsz tájékozódni. Ha éves szinten többet termelsz, mint amennyit használsz, akár passzív bevételre is szert tehetsz. Ezért is lényeges, hogy megfelelően határozd meg a napelemes rendszer teljesítményét.

Nehezen kalkulálható elemek

Ahhoz, hogy pontosan megállapítsd, mennyi időn belül fordul termőre a befektetésed, olyan elemekkel kellene kalkulálnod, amelyek előre nem, vagy csak kevéssé kiszámíthatóak. Ilyen például az elektromos áram árának növekedése. Ezt általában nem is veszik figyelembe a kalkuláció készítésekor, holott a gyakorlatban évi 7%-os emelkedést mutat. Azt sem tudhatjuk előre, hogy ez a tendencia érvényes marad-e a jövőre nézve is vagy jelentős áremelésre, esetleg árcsökkenésre lehet számítani. Azt is nagyon nehéz előre látni, hogy 10-20 év múlva a jelenlegihez képest hány fős háztartásban, mennyi energiát fogyasztunk majd az aktuális állapot figyelembevételével kiépített rendszer égisze alatt. Szinte megjósolhatatlan, hogy mivel fűtünk, melegítünk vizet, milyen üzemű autót használunk majd néhány évtized múlva. Mivel ezek a rendszerek igen tartósak, akár 30-40 évig is működőképesek, ahhoz, hogy biztos számításokat tudjuk végezni, nekünk is több évtizedre előre kellene látnunk. Ez sajnos a legritkább esetben lehetséges. Ennek fényében minden előzetes adat megközelítő becslés csupán. Egy dolog azonban egészen biztos. A nap energiájának hasznosításával hosszú távon mindenképp csökkenthetjük költségeinket, a befektetés maximum egy évtizeden belül megtérül, ráadásul e környezetbarát eljárásnak köszönhetően ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

Adja meg a havi villanyszámlája összegét!

Számítsa ki kalkulátorunk segítségével, hogy jelenlegi napelem áraink mellett, mekkora megtakarítást érhet el villanyszámlája összegében, amennyiben családi házát napenergia felhasználással bővíti.

Ft
kWh

Havi fogyasztása

kWh

Éves fogyasztása

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Csupán pár másodperc és az Ön által megadott paraméterek alapján elkészített árajánlatunk megérkezik e-mail címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Wicomt.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
+36 20 282 0159
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket!


Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.