Napelem tisztítása – Amikor az esőnél többre van szükség

Napelem tisztítása – Amikor az esőnél többre van szükség
Közzétéve:

A napelemek, ahogy minden más is, amit nem mozgatunk napi szinten, bepiszkolódnak, porréteg rakódik rájuk. Ez a koszréteg azt gondolhatnánk, hogy ártalmatlan, valójában azonban a teljesítmény jelentős csökkenését eredményezheti. A napelem tisztítása igen körülményes feladat, számos tényezőre kell figyelni, nehogy valami kár keletkezzen. 

Szennyeződés, szennyeződés hátán

A napelemes rendszerek bizonyos szintig „önjárók”, tehát nem szükséges őket tisztítani, az eső ugyanis teszi a dolgát és a lerakódó szennyeződés jó részét lemossa. Van azonban olyan, mivel az eső sem bír el. Előfordulhat például, hogy a madárpiszok és a por olyannyira lerakódott, hogy már nem mossa le a csapadék, esetleg csak néhány csepp esik és sárréteg képződik. Hasonló a helyzet akkor is, ha a napelem dőlésszög nem elég nagy, vagyis 15 foknál kisebb, de gondot okozhat a szmog, sőt akár egy nagy feltapadt falevél is.

Napelem tisztítása

A hó a napelemes paneleket fedő „szennyeződések” között egy külön kategória, hiszen valójában nem is szennyeződés, mégis okozhatja a teljesítmény csökkenését. Azt lehet mondani, hogy a legtöbb esetben, ha hóborítást tapasztalunk érdemes inkább várni. A tető dőlésszögének köszönhetően előbb-utóbb a súlyánál fogva le fog csúszni, vagy az idő felmelegszik és egyszerűen elolvad. A tisztítás azonban roppant kockázatos és balesetveszélyes a jég és a csúszós felület miatt. 

Mire kell ügyelni a napelem tisztítása során?

A napelemek tisztítását nagy körültekintéssel kell elvégezni, ellenkező esetben komoly anyagi károk keletkezhetnek.

Alapvetően gondot jelent, hogy az emberek többsége nem igazán tudja, hogyan kell szakszerűen mozogni a tetőn, pláne, hogy tilos rálépni a panelekre. Ez önmagában óriás balesetforrás. A nyári melegben a panelek felforrósodva teszik a dolgukat, ami azt jelenti, hogy felületük forró és akár égési sérüléseket is képesek okozni, ráadásul még meg is repedhetnek a hideg víz hatására.

A személyi sérülések elkerülése alapvető, nem árt azonban az anyagi értékre is ügyelni. A szemcsés, karcoló hatású és a maró tisztítószerek után karcolás jöhet létre, ezzel óriási kárt okozhatnak a panel felületén, ahogy a magasnyomású mosó is károsíthatja a napelem működését, és a hatékonyság csökkenését eredményezheti. Az sem szerencsés azonban, ha szárazon esünk neki a tisztításnak, vagy esetleg nem jó minőségű vízzel tesszük mindezt.

A helyes eljárás

A napelem tisztítása során olyan eszközöket kell használni, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Így sok kockázati tényezőt kizárhatunk. A legjobb választás a tisztításra a desztillált víz, ez sem nem magas vastartalmú és nem is kemény, így egy újabb rizikófaktort kizárhatunk. A biztonság érdekében be kell szerezni a megfelelő biztosító felszerelést, így a tetőn tartózkodás ideje alatt történő személyi balesetek esélye csökkenthető.

A napelemes rendszer tisztítását érdemes úgy időzíteni, hogy ne tűzzön a nap, a panelek még ne legyenek forrók. Ideális lehet erre a célra a hajnal vagy a kora reggel, illetve a késő esti órák is, amikor még nincs sötét.

A panelek tisztításának folyamata egyszerű. Mindössze egy puha szivacsot vagy egy speciális törlőkendőt kell átitatni a desztillált vízzel és ezzel áttörölni a felületet. Ahol „sima” törléssel nem oldódik fel a kosz, ott érdemes bevetni az erre a célra alkalmazható tisztítószereket, amik segítenek, hogy a legmakacsabb foltok is megadják magukat. Végül az egész felületet újra mossuk át desztillált vizes szivaccsal.

 Napelem tisztítása

Egyedül vagy profikkal?

Egyértelműen profikkal! A napelemek tisztítása elméletben egyedül is elvégezhető, fontos azonban látni, hogy ez egy kockázatos művelet, amiben az ember és a panel is megsérülhet. Anyagi tekintetben sem biztos, hogy célravezető a „házi megoldás”, hiszen mire minden speciális eszközt és anyagot beszerez az ember, addigra annyi kiadása keletkezik, mintha megbízna egy profi céget.

Összességében tehát sokkal jobban megéri megbízni egy erre szakosodott céget, csapatot, akik tisztában vannak a folyamattal, azzal, hogy mire kell ügyelni és mit kell kerülni.

Mikor jött el a tisztítás ideje?

Az alapvető irányelv, hogy akkor érdemes felkeresni egy tisztításra specializált céget, ha a teljesítmény csökkenést mutat és ez néhány napon belül sem változik. Hasonlóan kell eljárni akkor is, ha tetemes, a földről is jól látható mennyiségű szennyeződést gyűlt össze. Habár a szennyeződés több hónap alatt is csak pár ezer forinttal emel a villanyszámla összegén, mégis hosszú távon ez sokat számíthat.

A napelemek tisztítása lakossági rendszerek esetén általában nem szükséges, csak akkor, ha valamilyen extra helyzet állt elő. Nem így van azonban a napelemparkok, napelem farmok esetén, ahol a hatalmas felületnek köszönhetően a sok kis mértékű teljesítménycsökkenés hatalmas kiesést jelenthet.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.