Mennyi napelem kell egy házhoz?

Mennyi napelem kell egy házhoz?
Közzétéve:

Kézenfekvő a kérdés, ha napelemet szeretnénk telepíteni. Az, hogy hány panelból kell állnia a napelemes rendszernek ahhoz, hogy kiváltható legyen általa a teljes havi villanyszámla, alapvetően az áramfogyasztás és a tető adottságainak függvénye. Ez pedig nem feltétlenül függ össze a ház nagyságával vagy lakóinak számával.

Mekkora teljesítményre lesz szükség?

Mindenekelőtt azt kell megállapítani, hogy mennyi áramot kell termelnie a rendszernek. Jó megközelítő értéket kaphatsz, ha az éves áramfogyasztásod összértékét elosztod 1200-zal. Ekkor megkapod, hogy hány kilowattos rendszerre van szükséged a villanyszámlád kiváltásához.

Dőlésszög, tájolás, környezeti tényezők

A tető 30 és 40 fok közötti dőlésszöge a legkedvezőbb, ez biztosítja ugyanis az optimális, 90 fokos beesési szöget. Persze ez számos egyéb tényezőtől, például az évszaktól, illetve egyéb árnyékolást befolyásoló feltételtől is függ. Hiába ideális a tető tájolása, ha egy adott napszakban vagy akár szinte a nap egészében árnyékba kerül. Ezt okozhatja akár egy belógó kémény, antenna vagy egy lombos fakorona. Sőt, váltakozó tetősíkok esetén az is előfordulhat, hogy az egyes tetőrészletek árnyékot vetnek egymásra.

Ezeket a zavaró körülményeket, amennyiben ez lehetséges, célszerű még a telepítés előtt megszüntetni. Minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A déli tájolás a legoptimálisabb ebből a szempontból. Abban az esetben, ha tetőd délnyugati vagy délkeleti tájolású 5-6%-kal, míg keleti vagy nyugati tájolás esetén 20%-kal több panel kell ugyanazon teljesítmény eléréséhez.

Mennyi napelem kell egy házhoz? ─ A paneleken is múlik

A panelek számát jelentős mértékben befolyásolja, hogy milyen hatásfokú táblákból áll a rendszer. Értelemszerűen a nagyobb hatásfokú példányokból kevesebb, míg az alacsonyabbakból valamivel több kell. Azt lehet mondani, hogy 8 panelesnél kisebb rendszert nem igen szokás telepíteni, míg a tetőre szerelt maximális darabszám nagyjából 20-ra tehető. Ennél több nem is igazán fér fel egy átlagos családi ház tetejére, már csak az okból sem, hogy csak az ideális tájolással rendelkező felületekkel érdemes számolni.

mennyi-napelem-kell-egy-hazhoz-skysystem

A gyakorlat azt mutatja, hogy körülbelül 10-12 elemből álló rendszerekkel már fedezhető egy 4 fős háztartás energiaszükséglete. Ez a jelenlegi viszonyok között megközelítőleg egy havi 12 000 Ft-os áramszámlát vált ki.

Mi az a hatásfok és mennyiben lényeges?

A napelemek a Nap fényét alakítják át elektromos árammá. A hatásfok lényegében a napelem celláinak felületére érkező fényenergia és az ebből kinyert villamos energia mennyiségének arányát fejezi ki. Minél többet képes hasznosítani az adott panel a napsugárzásból, annál jobb hatásfokkal működik. Természetesen van összefüggés a teljesítmény és a hatásfok között, de semmiképp sem egymás szinonimái, és a napelem alacsony hatásfoka egyáltalán nem kell, hogy okot adjon az aggodalomra.

A legjobb panelek hatásfoka is 20% alatt marad. Ez meglehetősen alacsony érték, ám amíg a teljes rendszer így is képes megfelelő mennyiségű áram termelésére és el is fér a tetőn, addig elhanyagolható szempont, hogy milyen hatásfokkal teszi ezt.

Gondolj a jövőre és tedd bővíthetővé a rendszert!

Ha a jövőben bővítenénk áramfelhasználásunkat, például elektromos fűtésre térnénk át, a korábbi gyakorlattal szemben a vizet is árammal melegítenénk vagy elektromos autót, esetleg nagy áramigényű háztartási eszközöket vásárolnánk, akkor célszerű mindjárt az elején a leendő várt teljesítményre optimalizálni az invertert. Ez az átalakító berendezés konvertálja a panelek által megtermelt egyenáramot a háztartásokban használatos váltóárammá.

Egy megfelelő teljesítményű és minőségű átalakító segítségével gyakorlatilag minden további nélkül új panelek integrálhatók a rendszerbe, ha valamilyen oknál fogva nagyobb mennyiségű villamos energia előállítására lenne szükség.

Napelem kalkulátor, a gyors segítség

Minden eset egyedi, így azt, hogy az adott rendszer adott körülmények között hány panellel tudja megoldani áramszámlád kiváltását, egy általános érvényű cikkben nem tudjuk megválaszolni. Szerencsére van arra mód, hogy megközelítő adatokat kapj a várható rendszerméretről és költségekről, még mielőtt kollégáink felvonulnának hozzád a minden esetben szükséges és elengedhetetlen helyszíni szemlére. Erre való napelem kalkulátorunk. Töltsd ki, nézd meg, hogy megközelítőleg milyen paraméterekkel építhető ki nálad napelemes rendszer. Ha tetszik, amit látsz, vedd fel velünk a kapcsolatot. Ha nem erre számítottál, akkor még inkább keress meg minket. Tapasztalt szakembereink minden kérdésre tudják a választ és minden problémára találnak megoldást.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.