Napelem típusok – régi és új technológiák egy helyen

Napelem típusok – régi és új technológiák egy helyen
Közzétéve:

A napelem paneleket számos szempont alapján csoportosíthatjuk: hatásfok, szórt fénnyel szemben tanúsított érzékenység, méret, technológia, gyártási költség vagy éppen egyéb előnyös tulajdonságaik, például anyagtípus, hajlékonyság alapján. Összeszedtük egy helyen, amit az egyes napelem táblákról és a rendszer egészéről tudni érdemes. Ha napelem rendszer telepítésén gondolkodsz vagy egyszerűen csak érdekel a téma, vágj bele!

A legelterjedtebbek a kristályos napelemek

Ez a legrégebb óta elérhető technológia, melynek alapját (és nevét is) a benne található szilíciumkristályok adják. Kétféle kivitelezésben kapható:

Monokristályos napelem

Többnyire fekete színű, nyolcszögletű cellákból álló panelek készülnek ezzel az eljárással.  Ez a legrégebb óta jelenlévő típus, melyben a panel egyetlen nagy kiterjedésű szilícium tömbből épül fel. Hatásfoka meglehetősen magas, 15-17%, amely ebből a szempontból mindenképp a népszerűségi lista élére repíti a monokristályos napelemet. Emellett természetesen akadnak hátrányai is. A szórt fényt más típusokhoz képest kevésbé jól hasznosítja, így inkább az évi 2000 feletti napsütéses órával büszkélkedő területekre ajánljuk. Ugyanezen ok miatt fontos, hogy ez a monokristályos napelem mindenképp az ideálisnak tekintett 30-40 fokos dőlésszögben, déli vagy attól csak kis mértékben eltérő tájolás mellett kerüljön telepítésre, mert ily módon a napsugarak a legoptimálisabbnak tekintett kilencven fokos szögben érik a panelt.

napelem-tipusok-monokristalyos-napelem

Általában 25 év garanciát vállalnak rá a gyártók, de valós élettartama akár 30-40 év is lehet. További hátránya, hogy a gyártás során alkalmazott technológia magas költségvonzattal jár, így viszonylag drágának számít a piacon. Mellette szól, hogy ideális körülmények között igen nagy teljesítmény leadására képes, azaz a magas beruházási költségek ettől még gyorsabban megtérülhetnek, mint egy olcsóbb panelekből összeállított fotovoltaikus rendszer esetén. A napelemes rendszer általában véve is igen komplex, működésének gazdaságossága ezért számos tényező függvénye. Nem érdemes tisztán árérzékeny döntést hozni. A rendszer mélyebb összefüggéseit tekintve egy olcsóbb és egy drágább típus egyaránt előnyös lehet.

Polikristályos napelem

A polikristályos napelem ránézésre is könnyen beazonosítható. Jellegzetes kékes-lila színű panelről van szó, amely már nem egy, hanem több kristályból áll. A kristályokat ez esetben több tömbben növesztik, majd vékony szeletekre vágják fel. Előállításuk olcsóbb, így áruk is jóval kedvezőbb.

napelem-tipusok-polikristalyos-napelem

Hatásfokuk minimálisan marad csak el a monokristályos panelekétől, körülbelül 14-16%-ra tehető. A tájolást és dőlésszöget illetően kevésbé behatárolt a felhasználási köre, ugyanakkor a hőterhelést csak kisebb mértékben tolerálja, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy direkt napsütésben kisebb teljesítményre képesek, a szórt fény az ő világuk. Hazánkban csakúgy, mint számos más országban ez a típus a legelterjedtebb háztartási méretben, amely részben kedvező árának is köszönhető.

Vékonyrétegű, amorf napelemek

Az elmúlt néhány évben egyre gyakoribb a vékonyrétegű, azaz az amorf napelemek alkalmazása. Az alapanyag itt is a szilícium, de azt az adott felületre gőzölve, csupán egy vékony rétegben hordják fel.  Figyelemre méltó tulajdonság, hogy ennek a speciális eljárásmódnak köszönhetően akár hajlékony kivitelben is elérhető.

napelem-tipusok-amorf-napelem

További előnye, hogy jól tűri a direkt napfényt, emiatt akár a forróbb éghajlatú térségekben is bevethető. Ára kedvezőbb, mint a hagyományos kristályos napelemeké, ám sajnos kevésbé időtálló, és a hatásfoka is alacsonyabb. Utóbbi miatt jóval több kell belőle a kívánt teljesítmény eléréséhez, így kimondottan helyigényesnek számít, amely tetőre telepítéskor lényeges szempont lehet.

A legújabb technológiák:

1.      Hibrid napelem

Ez esetben a napelem rendszer egyszerre termel elektromos áramot és hőt is, azaz egyesíti magában a napelem és a napkollektor előnyös tulajdonságait. Az elképzelés egyébként igen figyelemre méltó: a napelem mögött elhelyezett csőrendszerben keringő folyadék előbb a villamos energiát termelő napelem táblák hűtésére szolgál. Később, már felmelegedve pedig hőt termel, amelyet víz melegítésére, fűtésre, hűtésre egyaránt használhatunk.

Szintén a javára írandó, hogy jelentősebb teljesítménycsökkenés nélkül vészeli át a forró nyári napokat. Sajnos az összetettsége egyben a hátránya is. Hibrid rendszerek esetén sokkal nagyobb az esély a meghibásodásra, és jelenlegi formájában igen magas az előállítási költsége, ezzel összefüggésben pedig a beszerzési ára is.

2.      Az organikus polimer napelemeké a jövő?

A technológia még fejlesztés alatt áll, tehát egyelőre sajnos nem dönthetsz a kipróbálása mellett, ugyanakkor vitathatatlan előnyei miatt folyamatosan zajlik a tökéletesítése, így hamarosan talán meg is jelenhet a piacon. Részben ezért foglalkozunk vele, részben pedig azért is, mert minden tekintetben újat mutat a napenergia felhasználásában.

Míg az eddig taglalt napelemek mindegyike szilíciumkristály alapú, addig az organikus napelemek új oldalról közelítenek a napelem gyártáshoz, ezáltal pedig a jelenleginél jóval környezetkímélőbb és olcsóbb napelem előállítást tennének lehetővé. A szilíciummentes technológia soha nem látott tulajdonságokkal ruházza fel a napelemek potenciális új generációját.  Lássuk, kik a tagjai:

Organikus polimer napelemek

A polimer napelemek esetén mesterségesen előállított molekulaláncokkal borítják a napelem felszínét, amelyek félvezető tulajdonságuk révén válnak alkalmassá elektromos áram előállítására.

Festett cellás napelemek

Ez az úgynevezett DSC-technológia, vagyis a fényérzékeny festett cellás napelem a természetes fotoszintézist igyekszik utánozni. Itt azonban a legtöbb esetben vöröses festékréteg nyeli el a fotonokat a természetben előforduló zöld klorofil helyett.

Energiatermelő ablak

Az egyelőre kevésbé ismert technológiával előállított felületek a tervek szerint nemcsak a napfényt, de a mesterséges fényt is képesek lesznek elektromos árammá alakítani. A részletek egyelőre homályosak, kevés publikáció lelhető fel a témában, de egyik felhasználási módja egyes feltételezések szerint az ezzel a speciális eljárással felületkezelt ablaküveg lehet. Ez esetben hidrogénből és szénből gyártott rendkívül vékony folyadékréteget visznek fel az üvegre, melynek révén az képessé válik elektromos áram előállítására.

Az organikus napelemek előnyei

 • Az ideális dőlésszög kialakítása kevésbé lényeges.
 • Déli tájolástól való eltérés esetén is működőképes.
 • Számos anyagtípusra felvihető.
 • Egyenetlen felületeken is alkalmazható.
 • Színezhető, mintázható.
 • A gyártási folyamat kellő kidolgozottsági fokán az előállítás költségei kifejezetten kedvezőek lehetnek.
 • Széles skálán mozog az alkalmazhatósága, akár igen nagy felületeken is bevethető.

Az organikus napelem hátrányai

 • Rövidebb élettartam (becslések szerint körülbelül 7-8 év).
 • Alacsonyabb hatásfok (kb. 6-7%).
 • Kiforratlan, félkész technológia.
 • Nagyüzemi gyártása még megoldatlan.
 • Egyelőre még túl magasak az előállítási költségek.

Napelem típusok: a megtermelt áram tárolása szerint

A napelem rendszereket nem csupán az alapján csoportosíthatjuk, hogy milyen táblákból állnak. Arra is több lehetőség nyílik, hogy az általunk megtermelt elektromos áramot elraktározzuk. A lakossági szegmensben ez leginkább kétféleképp valósul meg:

1.      Hálózatra csatlakoztatott rendszer

Ebben az esetben a megtermelt energiamennyiséget visszatápláljuk az áramszolgáltató hálózatába. Így lényegében egy kétirányú „áramforgalmazás” jön létre, ahol egyszerre fogyasztunk, azaz áramot veszünk és termelünk, azaz áramot táplálunk a már meglévő hálózatba.

2.      Sziget üzemű rendszer

Távoli tanyákon vagy olyan esetekben, amikor a beruházó valamilyen oknál fogva tényleg teljes mértékben függetlenedne az áramszolgáltatótól, akkumulátorokat is telepíthet a napelemes rendszer mellé, így biztosítva a tárolást és a zavartalan működéshez szükséges folyamatos energiaellátást. Bár a beruházás költségeit nagyban megnöveli, ez a módszer valóban autonóm rendszert épít ki. Amellett, hogy nem szükséges szerződéses viszonyban állni a helyi áramszolgáltatóval, a manapság sajnos egyre gyakoribb viharokkal szembeni kitettséget is csökkenti. Segítségével nincsenek váratlan üzemzavarok, áramkimaradások, áramellátásunk folyamatos.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.