Napelem telepítés feltételei: egyszer, de jól

Napelem telepítés feltételei: egyszer, de jól
Közzétéve:

Ezzel a címmel nagyjából mindent elmondtunk a napelem rendszerek telepítéséről. A napenergia a szélhez hasonlóan megújuló energiaforrás. A benne rejlő lehetőségek kiaknázására hazánk éghajlata kifejezetten ideális. A napelemes rendszerek igen tartósak, és hozzáértő telepítés esetén minimális szervizigénnyel rendelkeznek. Ha kellően magas minőségű, időtálló termékek kerülnek beépítésre, a garancia időtartama is kifejezetten kedvező. Kijelenthetjük tehát, hogy bár a fotovoltaikus rendszer telepítése viszonylag magas belépési költségekkel jár, fenntartási költsége minimális. Mindezek teljesüléséhez viszont az szükséges, hogy kellő körültekintéssel, az apró részletek teljes körű figyelembevételével épüljön ki a rendszer. Lássuk, mi szükségeltetik egy hatékony és megtérülő napelem rendszer üzemeltetéséhez.

Teljesítmény: a projekt lényege

Annak megállapítása, hogy mekkora áramszámlát szeretnénk éves szinten kiváltani, az első és legfontosabb kérdés, amelyet tisztáznunk kell.  Egy éves elszámoló számla kitűnő kiindulási alapként szolgál ennek megítélésre. Ez előkelő helyen szerepel a napelem telepítés feltételei között. Voltaképpen ez határozza meg, hogy milyen méretű lesz majd a tetőre felhelyezett rendszerünk és a teljesítmény függvényében kell kiválasztanunk a panelek által megtermelt egyenáramot váltóárammá alakító invertert is. Ha a jövőben bővítenénk áramfelhasználásunkat, például elektromos fűtésre térnénk át, a korábbi gyakorlattal szemben a vizet is árammal melegítenénk vagy elektromos autót, esetleg nagy áramigényű háztartási eszközöket vásárolnánk, akkor célszerű mindjárt az elején a leendő várt teljesítményre optimalizálni az invertert.

Napelem telepítés feltételei: dőlésszög

napelem-telepites-feltetelei-skysystem

A 30 és 40 fok közötti dőlésszög a legkedvezőbb, ez biztosítja ugyanis az optimális, 90 fokos beesési szöget. Persze ez számos egyéb tényezőtől, például az évszaktól, illetve egyéb árnyékolást befolyásoló feltétételtől is függ. Lapostetőre is felhelyezhetőek az elemek, ilyen esetben körülbelül ugyanazok a feltételek érvényesülnek, mint talajra telepítés esetén azzal a különbséggel, hogy kedvezőbb magasságban terülnek el a napelemek.

Tájolás: a projekt napos oldala

Minél tovább éri a paneleket a Nap, annál nagyobb mennyiségű energiát tudnak előállítani. A déli tájolás a legoptimálisabb, dél-keleti és dél-nyugati tájolás esetén körülbelül 5 százalékos, míg nyugati tájolás esetén 10-15 százalékos veszteséggel kell számolni. Egyik sem befolyásolja jelentős mértékben a beruházás megtérülést. Valós problémával csak akkor találjuk szembe magunkat, ha a tető tájolása északi. Ebben az esetben nem is ajánlott a napelem tetőre telepítése. Ugyanakkor nincs az a tájolás, ami kizáró ok lenne, maximum a telepítés körülményei változnak ennek megfelelően. Hiszen garázsra vagy egyéb melléképületre, fedett terasz tetejére vagy akár a kerti talajra is kerülhet napelemes rendszer. 

A projekt árnyékos oldala: befolyásoló tényezők

Hiába ideális a tető tájolása, ha egy adott napszakban vagy akár szinte a nap egészében árnyékba kerül. Ezt okozhatja akár egy belógó kémény, antenna vagy egy lombos fakorona. Sőt, váltakozó tetősíkok esetén is előfordulhat, hogy az egyes tetőrészletek árnyékot vetnek egymásra. Ezeket a tényezőket célszerű kiküszöbölni még a beruházás megkezdése előtt. Sok esetben szükség lehet a veszélyesnek, vagy a zavarónak ítélt fakorona eltávolítására. Kollégáink tudnak ezesetben szakemberi segítséget ajánlani.

Gyakori hibák: a szakértői oldal

Jellemző probléma a gyengébb kivitelezők esetében, hogy a kivitelezés nem megfelelően történik, például ferdén rögzítik a paneleket, esetleg a tető túloldalára is átlógnak oly módon, hogy a szél könnyedén kárt tehet bennük. Problémát okozhat az is, ha az egyes panelek túl közel vannak egymáshoz, mert a hőtágulás következtében a cellák elpattanhatnak.

napelem-telepites-gyakori-hibak

Extrém esetben fennáll az áramütés veszélye, akár tűzveszélyessé és válhat a rendszer a gondatlan telepítés okán, így valóban érdemes körültekintően választani, ami a kivitelezőt illeti. Személyes ajánlás útján lényegesen könnyebb dolgunk van, de ha egy ismerősünk sem rendelkezik személyes tapasztalatokkal, nem marad más, mint az internetet vagy a hirdetéseket böngészve megtalálni az ideális jelöltet. Ebben az esetben győződjünk meg arról, hogy a választott kivitelező, biztos tudása, megfelelő háttérrel és kellő referenciákkal rendelkezik. Egy elhibázott lépés több százezres vagy akár milliós nagyságrendű kiadást jelenthet. Ha a kivitelező egyáltalán nem érzi szükségesnek a helyszíni szemlét, vagy csak felületesen járja be a terepet, szintén kezdjünk gyanakodni.

A helytelen kivitelezés okozta károk ellen nem csak a megfelelő kivitelező kiválasztásával, de a rendszerre kötött biztosítással is ajánlatos védekezni. Bármikor jöhet egy viharos szél vagy egy lehulló faág, esetleg egy váratlan jégeső, amely komoly károkat okozhat a panelekben. Ezeket a helyreállítási költségeket nagyon megterhelő önerőből finanszírozni.

Minden oldalról időtálló és biztonságos

A napelemek élettartama körülbelül 30-40 év. A tartószerkezetnek is legalább ennyit kell kibírnia. A túlságosan hosszú vagy épp túl rövid tartőszerkezetek, a nem kellően jó minőségű, rozsdásodásra hajlamos elemek mind gyengítik a rendszer egészét és rést képeznek a pajzson. Szélsőséges esetekben a panel akár le is pottyanhat a tetőről. Fontos megjegyezni, hogy bár a panelek esetében a rájuk rakódott por csökkenti az üvegborítás fényáteresztő képességét, ezáltal rontja teljesítményüket, mégse javasolt tisztítani őket.  Egyrészről ezt az eső megoldja helyettünk, másrészről pedig könnyen megsérülhetnek a panelek.

A balesetek elkerülése érdekében szakszerű villámvédelemre és a túlfeszültség levezetésére, azon pontok megfelelő szigetelésére is szükség van, ahol előfordulhat túlhevülés.

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.