A napelem rendszer kiépítése lépésről lépésre

A napelem rendszer kiépítése lépésről lépésre
Közzétéve:

A napelem rendszer kiépítése nagy körültekintést igényel. Egy apró hiba, egy nem megfelelően kalkulált tényező és máris veszélybe kerülhet az elvárt teljesítmény. Sorra vesszük, hogy milyen lépéseken kell végig haladni, és mire érdemes különösen nagy figyelmet fordítani, hogy a befektetés valóban megtérüljön.

A tervezés

A napelemes rendszerek megfelelő működéséhez több feltételnek teljesülni kell. Az első és legfontosabb annak meghatározása, hogy mennyi villamos energiát használnak el a háztartás lakói éves viszonylatban. Itt számolni kell a jelenlegi fogyasztókkal, elektromos berendezésekkel, kis és nagy fogyasztókkal, nem árt azonban az előre tervezés sem. Ha például tudjuk, hogy szeretnénk áttérni elektromos fűtésre, vagy villanyautó vásárlását tervezzük, akkor mindenképp kalkulálni kell ezekkel is.

Napelem rendszer kiépítése

A tervezés fázisban a másik fontos mozzanat a helyszíni felmérés. Ennek során a megbízott szakemberek megállapítják, hogy a környezeti faktorok megfelelőek-e, illetve milyen speciális tényezőkre kell ügyelni. A napelemek tájolása esetén a déli irány a preferált, ettől eltérve teljesítménycsökkenést fogunk tapasztalni. Ha a különbség számottevő, akkor akár 15%-os is lehet a visszaesés.

A tájolás mellett a dőlésszög megfelelő kialakítása is elengedhetetlen. Ez Magyarországon 30-40 fok, ideális esetben ugyanis a nap sugarainak beesési szöge 90 fok. Ha ez nem adott a tető szöge által, akkor a tartószerkezetek segítségével kell törekedni a kívánt szög kialakítására.

A tető állapota abban a tekintetben nem elhanyagolható, hogy el kell bírnia a napelemek súlyát. Itt a napelem típusa, teljesítménye és az szükséges áram mennyisége roppant fontos, ez határozza meg ugyanis, hogy mennyi napelemet kell megtartania a tetőnek. Ebből adódik, hogy statikailag és szerkezetileg érdemes átvizsgálni a tetőt, és ha nem megfelelő, akkor felújítani, vagy mérlegelni a földre történő telepítés lehetőségét. Utóbbi abban az esetben lehet jó döntés, ha megfelelő terület áll rendelkezésre, van hely a panelek felállítására.

Végül, de nem utolsó sorban az árnyékoló tényezőket kell felmérni, és ha mód van rá, akkor eltávolítani. Egy fa esetén ez kisebb probléma, ha egy hatalmas épület vet árnyékot a háztetőre az energiatermelés szempontjából kiemelt időszakokban, akkor alaposan meg kell fontolni a napelemek elhelyezését, előfordulhat ugyanis, hogy a földre helyezve, tartószerkezeteken, jobb eredményeket tudnak produkálni. Miért is fontos mindez? Azért, mivel a napelemes rendszerek sorba kötéséből adódóan a „leggyengébb láncszem”, vagyis a legalacsonyabb teljesítményű elem határozza meg a többi teljesítményét is. Akár egy kisebb méretű árnyék is már jelentős teljesítményromlást tud eredményezni, és gátat vethet a hatékony működésnek. 

A berendezés

A napelem rendszer jellemzője, hogy igen tartós, hosszú időn keresztül, ugyanolyan színvonalon képes a napenergiából villamos energiát előállítani. Ezt a feladatot azonban csak akkor tudja elvégezni akár 40 éven át, ha minőségi, az előírásoknak megfelelő és az energiaszolgáltatók által is elismert elemekből, alkatrészekből épül fel.

Több típusú, különféle technológiával készült napelemek közül lehet ma már választani. Két nagy iskola létezik a mono- és polikristályos napelemeké és a vékonyfilmes napelemeké. Előbbiek hatásfoka jellemzően magasabb, utóbbi viszont a beesési szög értékére kevésbé érzékeny, a szórt fényt is jobban képes hasznosítani.

Az ember sok szempont alapján választhat napelemet, nem mindegy, hogy mennyire ideálisak a körülmények, mennyi energiát szeretne termelni, mekkora a büdzsé és még folytathatnánk a sort. Éppen ezért nem lehet azt mondani, hogy az egyik technológia jobb a másiknál a körülmények és a többi tényező számbavétele nélkül. Szerencsére a tervezők és kivitelezők ezekről a tulajdonságokról mélyreható ismeretekkel és tapasztalattal rendelkeznek, és a legjobb megoldást fogják javasolni.

A megvalósítás – A napelem rendszer kiépítése

A tervezés és a napelem rendszer elemeinek beszerzése után a kivitelezés következik, amit jellemzően egy tapasztalt szakembergárda végez el. A telepítés mindössze néhány napot vesz igénybe, a szolgáltatóhoz való bejelentést azonban érdemes mielőbb elkezdeni, mivel ez több hétig, hónapig is eltarthat. Annál pedig kevés bosszantóbb dolgot lehet elképzelni, mint azt, hogy a munka, vagy adott esetben az üzembe helyezés, adminisztrációs ügyek miatt várat magára.

A napelem rendszer kiépítése

  • Rögzítők elhelyezése

A napelem rendszer kiépítése a rögzítőelemek tetőre erősítésével indul. Ezek jellemzően az időjárás viszontagságait tűrő fémből készült kampók, amiket a tető szerkezetétől függően a tető ácsolatára rögzítenek. Feladatuk nem más, mint stabilan tartani a síneket, melyek a napelem paneleket támasztják alá.

  • Sínek felszerelése

A rögzítők helyre kerülését követi a sínek felszerelése. Ezek alapanyaga strapabíró alumínium. A sínek a napelempanelek tartószerkezetét alkotják, vagyis az egész rendszer fizikai alapját adják. Ebből adódóan minél magasabb minőségű és megbízható forrásból származó síneket érdemes csupán megvásárolni.

  • Panelek elhelyezése

A napelem paneljei a sínekre kerülnek rá, majd ezeket nagy körültekintéssel rögzítik. Ezzel össze is állt maga a szerkezet, a következő lépések a rendszer működésre bírását célozzák meg.

  • Inverter telepítése

A napelemes rendszer lényeges eleme az inverter, ami a nap energiáját a háztartásban felhasználható árammá alakítja át. Egészen pontosan az egyenáramot konvertálja váltóárammá, ami képes működtetni a háztartási berendezéseket, gépeket, fűtést. Az inverter kiválasztásánál fontos szempont, hogy illeszkedjen a hálózatra, annak teljesítményéhez, így nem érhet majd senkit csalódás a használat során. Az energiaszolgáltatók általában egy listát adnak az építtetőknek, melyek a megbízható invertereket veszik sorra, és kizárólag ebből a kínálatból választhatnak.

  • Az inverter és a panelek összekötése

Ha megvan az inverter és a helyükre kerültek a panelek, akkor a következő lépés ezek összekötése különféle csatlakozók és kábelek segítségével. Ez egy igen rizikós pont, tele hibalehetőséggel, így különösen nagy körültekintéssel érdemes eljárni. Ha ez nem történik meg, például nem megfelelően építik ki a csatlakozókat, akkor problémák adódhatnak a működés során és a rendszer nem lesz biztonságos.

  •  Biztonsági berendezések szerelése

A biztonságnál maradva, a beüzemelés előtt gondoskodni kell a biztonsági berendezések felszereléséről is, ilyen például a túlfeszültséget levezető elem, a kapcsoló, amivel leválasztható a rendszer, illetve a megszakító.

  • Próbaüzem

A napelem rendszer telepítésének legizgalmasabb pontja a próbaüzem, ekkor derül fény ugyanis arra, hogy az előző órákban, napokban jól kalkuláltunk, dolgoztunk-e. A próbaüzem során felmerülő hibákat természetesen javítani kell, ezután a rendszer készen áll az átadásra.

  • Villanyóra cseréje

A próbaüzem végeztével már csak a hálózatra visszatápláló rendszer felszerelésére van szükség. A szolgáltatónál történő bejelentés után ezt a közművek munkatársai automatikusan és térítésmentesen elvégzik, abban az esetben, ha az elosztószekrény nem szorul különösebb korszerűsítésre.

A napelemes rendszerek évtizedeken keresztül jó szolgálatot tehetnek, ehhez azonban az szükséges, hogy megbízható és tapasztalt szakemberek végezzék a tervezést és a telepítést. A megfelelő ismeretek hiányában komoly anyagi következményekkel és sok-sok bosszúsággal kell számolni. Érdemes tehát olyan csapatra bízni a munkálatokat, akik leinformálhatók és számos referenciát fel tudnak sorakoztatni.

A zöldenergia hasznosítása a jövő megoldása, a tudomány válasza a növekvő energiafelhasználásra és a nem megújuló energiaforrások kiváltására. Tájékozódj a környezetbarát energiatermelés lehetőségeiről, és vedd fel a kapcsolatot a Sky System szakembereivel!

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.