Napelem súlya: mekkora teher nehezedik a tetőre?

Napelem súlya: mekkora teher nehezedik a tetőre?
Közzétéve:

A napelemes rendszerek telepítése számos tényező függvénye. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mekkora a napelem súlya, vagyis egészen pontosan az, hogy elbírja-e a tetőszerkezet a terhelést. Mai bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy miként érdemes kalkulálni.

Kezdjük az energiaszükséglettel!

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni, hogy a tető mekkora terhelésnek lesz kitéve, legelőször a napelemes rendszer méretét kell megbecsülni. Ezt úgy lehet megtenni, hogy a havi villanyszámlákat össze kell adni és 12 hónapra leosztani, így megkapjuk az átlagos havi fogyasztást.

Ha megvan, hogy mekkora az energiaigény, vagyis mekkora villamos energiáról kell gondoskodni, abból könnyedén kiszámolható, hogy mekkora teljesítményű rendszerre van szükség és ez praktikusan mennyi napelem felhelyezését jelenti.

Vegyünk egy példát! Adott egy négy fős család, egy átlagos háztartás. Fogyasztásuk éves szinten nagyjából 7200 kWh, havi bontásban 600 kWh, ennek kiszolgálásához egy 6 kW-os napelemes rendszerre van szükség.

 A következőkben annak járunk utána, hogy mindez mekkora terhelést jelent a tetőre! napelem súlya

Mekkora a napelem súlya?

Egy átlagos, 400 Wp-es napelem súlya hozzávetőlegesen 20-22 kg. Fontos, hogy egy 72 cellás napelem súlya akár a 22 kg-ot is meghaladhatja, így mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy az adott helyzetben az általános kalkulációktól eltérő eredményeket is kaphatunk!

Tehát, visszatérve a példánkhoz, ha egy 6 kW-os rendszert szeretnénk építeni, akkor 15 darab napelem panelra lesz szükség, ami az adott súllyal szorozva nagyjából 300-330 kg-os terhelést jelent.

Itt azonban még nincs vége a számításoknak! Habár az inverter jellemzően a falon helyezkedik el, így a tetőt nem terheli, ott van azonban a tartószerkezet, valamint a kábelek, melyek a paneleket összekötik és a működést lehetővé teszik. Általánosságban úgy lehet számolni, hogy egy tartószerkezet súlya egy panelre levetítve 2-3 kg-os terhelést jelent.

Tehát típustól függően, a teljes napelem rendszer 378-450 kilogrammal nehezedik a tető szerkezetére. Ez soknak tűnhet, valójában azonban a tetőnek ennék sokkal nagyobb terhelést is ki kell bírnia, amennyiben jó állapotban van, statikailag nem küzd hiányosságokkal.

A helyigény

A tető tekintetében a teherbírás mellett a másik fontos kérdés a rendelkezésre álló felület nagysága és a napelem méretek. A 15 panelből álló napelemes rendszer példájánál maradva, nagyjából 30 négyzetméternyi tetőfelület szükséges ahhoz, hogy kényelmesen elférjenek a táblák.

Ez a mennyiség a legtöbb esetben rendelkezésre áll, ha azonban túl magas az energiaigény, akkor érdemes a napelem panelek típusai közül nagyobb teljesítményűt választani, esetleg elgondolkodni az egyéb telepítési megoldásokon, melyekről a későbbiekben még írunk. 

A tető és a szerkezete

A telepítés szempontjából a jó statikai állapot alapelvárás, fontos azonban az is, hogy milyen a tető fedése és milyen állapotban van. Vannak ugyanis bizonyos típusok, melyekre javasolt a rendszer telepítése és vannak, melyekre nem.

Amennyiben a tető égetett cseréppel, betoncseréppel, zsindellyel, fémlemezzel van fedve, akkor a rendszer kiépítése gond nélkül megtörténhet. A telepítés lapostető esetén is megvalósítható, itt azonban a speciális tartószerkezet beszerzése nem elkerülhető, hiszen ez lesz az, amely a panelek dőlésszögét biztosítja majd, arról nem is beszélve, hogy a szél erejét is állnia kell a rendszernek. Ezek nemcsak plusz költségeket jelentenek, hanem a tetőre nehezedő össztömeget is növelik.a napelem súlya

Ha a tetőt palával fedték, abban az esetben nem érdemes nekifogni a napelem telepítéséhez. Mivel a pala anyaga gyenge, könnyen sérül és törik, így semmi esetre sem éri meg kockáztatni. Gondoljunk csak bele, hogy egy napelem rendszert kiépíteni nem kétfillér, ezen kívül, ha még a tető is tönkremegy, a rendszer pedig megsérül, akkor az hatalmas veszteségekkel járhat.

Telepítés szempontjából a tájolás mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Alapvetően a déli tájolás hozza a legnagyobb teljesítményt, amennyiből ettől valamilyen irányban eltérés mutatkozik, akkor az a teljesítmény csökkenését eredményezi és a rendszer kiépítésénél ezzel a kieséssel kalkulálni kell.

Mi történik akkor, ha a tetőre telepítés nem kivitelezhető?

Előfordulhat, hogy a tető állapota, tájolása nem megfelelő, vagy egyszerűen csak nincs elegendő hely a klasszikus napelemes rendszer kialakítására. Ilyenkor sem kell azonban lemondani a megújuló energiaforrás használatáról, vannak ugyanis klasszikus és egészen modern megoldások is.

Léteznek úgynevezett napelemes cserepek, melyek hatalmas előnye, hogy könnyű őket kicserélni meghibásodás esetén. Tény azonban, hogy ezek a formájukból adódóan nem annyira hatékonyak, nem beszélve arról, hogy áruk jóval meghaladja a klasszikus napelemes rendszerét.

Ha valaki a modern megoldások híve, választhatja a tetőbe épített napelemes rendszert is. Ezek igen mutatósak és bizonyos szempontból praktikusak is, azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy nyáron a hatékonyságuk visszaesik, köszönhetően annak, hogy a panelek szellőzése nem megoldott.

Végül, de nem utolsó sorban, jó megoldás a napelem földre telepítése. Ez sok helyen alkalmazott, bevett telepítési forma. Ami a legfontosabb kitétel ennél a verziónál, hogy elegendő területre van szükség a ház közelében, és gondoskodni kell a dőlésszöget adó tartószerkezetről is.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.