Napelem földre telepítése

Napelem földre telepítése
Közzétéve:

Előfordulhat, hogy valamilyen oknál fogva nem valósulhat meg a napelemes rendszer tetőre telepítése. Ebben az esetben a talajra is elhelyezhető a fotovoltaikus rendszer. Mutatjuk, mikre kell odafigyelni a rendszer talajmenti kiépítésekor.

Napelem földre telepítése: mi indokolhatja a döntést?

A tető nem alkalmas fotovoltaikus rendszer kiépítésére, ha tájolása északi, tetőszerkezete nem elég stabil ahhoz, hogy elbírja a panelek és tartozékaik súlyát vagy ha olyan beárnyékoló tényezők állnak fenn, amelyeket nem lehet megszüntetni. Ilyen eset lehet, ha a tetőt egy szomszédos tető árnyékolja be, vagy ha eltérő síkban helyezkednek el az egyes tetőrészletek, és egy-egy tetőszakasz árnyékot vet a kedvező tájolású szakaszra.

Lapostető esetén a tető tájolása és dőlésszöge – a ferde tetővel ellentétben – nem játszik szerepet, ám ezeknek a tartószerkezete alapvetően nem ekkora súly viselésére készült, így bizonyos körülmények között elképzelhető, hogy emiatt lapostetőre sem javasolt a telepítés. Alternatív megoldásként szóba jöhet a garázs vagy egyéb melléképületek, esetleg egy fedett terasz teteje, ám ha mindegyik megoldás elvetésre kerül, akkor a talajmenti kiépítés lehet az egyetlen megoldás. Ennek semmi akadálya, ha rendelkezünk megfelelő nagyságú telekkel. Ez utóbbi oknál fogva a rendszer talajra telepítése általában vidéken jellemző.

Tartószerkezet típusai

A földre telepített napelem természetesen ugyanolyan gondos tervezést igényel. A paneleket ugyanúgy tartószerkezethez rögzítve telepítik, a tartószerkezetet pedig éppúgy stabilizálni kell, mint a tetőre rögzített rendszerek esetében. A rögzítés kétféleképpen történhet: betontalapzatú vagy talajcsavaros tartószerkezettel. Előbbi komoly előkészítési munkálatokat igényel, hiszen még a telepítést megelőzően el kell készíteni magát a betontalapzatot. A talajcsavaros megoldás esetében olyan mélységben ütik le a szerkezetet tartó fémcölöpöket a talajba, hogy az önmagában megfelelő rögzítést biztosít.

napelem-foldre-telepitese-skysystem

Variábilis: az optimális tájolás és dőlésszög könnyen kivitelezhető

Természetesen ugyanolyan lényeges, hogy a paneleket merőlegesen érjék a nap sugarai, mint a tetőre szerelt változatoknál. Ebben az esetben azonban jóval könnyebb dolgunk van, hiszen igény szerint állíthatjuk a paramétereket, nem szabnak határt a tető adottságai. Adott területen belül gyakorlatilag bármilyen irányba nézhetnek a paneljeink. Ugyanez a helyzet a dőlésszög tekintetében. Itt is a 30-40 fokos dőlésszög az ideális, amely szintén könnyen kivitelezhető.

Ahol süt a nap, ott árnyék is van

Elsőre talán nem is gondolnánk, de a beárnyékoltság problémája itt is ugyanúgy fennáll: ráadásul nem csak az számít, mi magasodik fölé, az is lényeges, mi van a panelek alatt. Kivitelezéskor alaposan szemügyre kell venni a környezetet. Mivel a napelemek több évtizeden át működnek majd az adott helyen, a közelben növekvő kis facserjéből az idő alatt terebélyes árnyékot vető lombos fa válhat.

napelem-foldre-telepites-magas-novenyzet

Ha füves terület ad otthont a fotovoltaikus rendszernek, nyírásáról rendszeresen gondoskodni kell, mert a panelek magasságáig jutó fűszálak jelentős mértékben befolyásolhatják a rendszer teljesítményét. Sőt, az egyes panelek akár egymást is beárnyékolhatják.

A talajra telepítés előnyei

Bár valamennyit mindenképp elvesz a hasznos területből, az ily módon kialakított rendszernek számos előnye is akad a tetőre telepített társaihoz képest:

  • nagyobb méretű napelemes rendszer is kiépíthető rajta
  • nincs a tartószerkezet élettartamát befolyásoló külső tényező (ilyen lehet a tetőszerkezet öregedése)
  • könnyen megközelíthető és hozzáférhető, ezért tisztítása, karbantartása is jóval könnyebb
  • bővítése is egyszerűbb

Plusz terhekkel itt is számolni kell

A tartószerkezetnek ez esetben is stabil és időtálló anyagból kell készülnie. A sík felület kitettebbé teszi a paneleket a szélkároknak. Több pontos rögzítésre van szükség, mivel a szél a táblák alá kapva emelgetheti a paneleket, ennek hatására az azokban lévő cellák elpattanhatnak, mikrorepedések keletkezhetnek. A téli hótakaró terhelheti a tartószerkezetet, egy esetleges vihar esetén pedig a ráfújt falevelek nem okoznak ugyan jelentős többlet terhet, de beárnyékolhatják azt, azonban ezek elenyészőek, nem csökkentik a napelemes rendszer teljesítményét. A paneleket tisztítását azonban bízzuk nyugodtan az időjárásra, az eső jobbára elvégzi ezt a feladatot helyettünk.

A napelem telepítésre számos megoldás létezik, jól látható tehát, hogy gyakorlatilag nincs olyan eset, amikor a rendszer kiépítése megoldhatatlan lenne. Hazánkban az évi napsütéses órák száma 2000 körül van, amely szintén alkalmassá teszi térségünket a napenergia hasznosítására.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.