Napelem rögzítés: hol könnyebb, hol nehezebb

Napelem rögzítés: hol könnyebb, hol nehezebb
Közzétéve:

De soha nem lehetetlen…mondanánk, ha mindenáron folytatni szeretnénk a címsort. Bár nem minden felület alkalmas napelemes rendszer telepítésére, az viszont nagy biztonsággal kijelenthető, hogy szinte nincs olyan háztartás, amely ne rendelkezne legalább egy olyannal, ahol megoldható a telepítés. A rögzítés módjában természetesen nagy eltérések mutatkoznak a kellő stabilitás és a maximális hatásfok jegyében.

Cserepes ferdetető: a megvalósult álom

napelem-rogzites-cserepesteton

Ha a tető tájolása ideális, azaz nem északi, dőlésszöge 30 és 40 fok közé tehető, héjazása megfelelő, szerkezete erős és számottevően semmi sem árnyékolja be, akkor a napelemes rendszer telepítésének ötlete igazán szerencsés csillagzat alatt született. Az elképzelések és a lehetőségek papírforma szerinti találkozásának lehetünk szemtanúi. Természetesen a kevésbé kedvező esetekre is van hatékony megoldás, erről a későbbiekben ejtünk szót. Lássuk hát a létező legideálisabb esetet.

Cserepes tetőn való napelem rögzítés esetén a napelemeket tartó síneket rozsdamentes acél vagy alumínium ötvözetű kampókkal stabilizálják. A kampókat minden esetben a kellő stabilitással és teherbírással rendelkező szarufához erősítik. Ezért felszereléskor csupán azokat a cserepeket kell elmozdítani a helyükről, amelyek a szarufák fölé esnek. Az érintett cserepek alsó vagy felső pereméből kivágott, 4-5 cm széles sáv biztosítja a megfelelő felfekvést, így garantáltan nem sérül a tető vízzáró képessége.

Lapostető: a súlyon a hangsúly

napelem-rogzites-laposteton

Lapostető esetén a tető teherbírása határozza meg a rögzítés módját. A megfelelő dőlésszög és tájolás kialakítása érdekében egy speciális állványzatot kell felállítani. Erre kerül majd a paneleket tartó sínszerkezet. Ha a tető statikája megfelelő, akkor beton súlyozással rögzíthető az alumínium vagy UV-álló műanyag hordozó szerkezet. Kisebb teherbírású tető esetén az aerodinamikus kialakítású rögzítés a preferált.

A lapostető speciális körülményeket teremt, mivel jóval kevésbé szélvédett, mint egy hagyományos ferdetető. Ezért feltétlenül gondoskodni kell a panelek megfelelő rögzítéséről. Ellenkező esetben a szél alulról belekaphat a panelekbe meg-megemelve őket. Ez pedig károsítja a cellákat: mikrorepedésekhez és a panelek teljesítménycsökkenéséhez vezet.

Talajra szerelt napelem rögzítés

napelem-rogzites-talajon

A talajra szerelt napelemes rendszer esetében beton alapra lerakott, illetve fúrt és levert fémcölöpös megoldás is alkalmazható. A munkálatok megkezdését komoly vizsgálatok előzik meg, amely során a talaj szerkezetét és az egyes környezeti hatásokat egyaránt górcső alá veszik.

Nincs lehetetlen

Jól látható tehát, hogy a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően kellő körültekintés mellett ma már szinte bármilyen körülmények között kialakítható biztonságosan és stabilan rögzíthető fotovoltaikus rendszer.

 

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.