Marad a szaldó elszámolás Otthonfelújítási Támogatás mellett is?

Marad a szaldó elszámolás Otthonfelújítási Támogatás mellett is?
Közzétéve:

A 2020-as év jelentős híre volt a napelemes rendszerek piacán, hogy fundamentális változások történnek az elszámolási rendszerben.  A korábbi információk alapján 2024. január 1-től nem lehetett volna a jelenleg érvényben lévő, szaldó elszámolásként ismert rendszerben új hálózati csatlakozást létesíteni. A szabályozás először annyit változott, hogy önerős beruházás esetén ez nem érvényes, most pedig bombaként robbant a hír: mindenki, még az Otthonfelújítási Támogatást igénybe vevők is garantáltan élvezhetik a szaldó elszámolás előnyeit, ha 2023 utolsó napjáig megszerzik a használatbavételi engedélyt az áramszolgáltatótól.

Mi volt a korábbi terv, miért lépett volna be a bruttó elszámolás a képbe?

A korábbi tervek szerint az elszámolást kormányzatilag átalakították volna, és a bruttó elszámolásra állt volna át a teljes országos napenergiapiac. Fontos kitétel volt, hogy a 2023 végéig megkötött hálózathasználati szerződéssel rendelkező napelemes rendszerek esetében a jelenleg hatályos elszámolási szabály, azaz a szaldó elszámolás még érvényes maradt volna. Az új rendszer mellett erős érvek szólnak továbbra is az infrastruktúra és az országos üzemeltetés oldaláról, lakossági felhasználóként ugyanakkor még több nyitott kérdés is volt, például, hogyan befolyásolja majd a napelemes rendszerek megtérülési idejét az új rendszer.

Mi változott, és miért marad a szaldó elszámolás mindenkinek?

Egy dolog biztos, marad a szaldó elszámolás Otthonfelújítási Támogatás mellett is. Függetlenül a finanszírozástól, vagy az igénybe vehető támogatásoktól, mindenki továbbra is élvezheti a már megismert rendszer előnyeit, ha 2023.12.31-ig használatbavételi engedélyt szerez. Erről a hírről a Magyar Közlöny számolt be.

A módosult szabályozás vélhetően annak tudható be, hogy az áramszolgáltatók nem tudtak időben elkészülni a bruttó elszámolás háttérszabályozásával, így pedig nem volt más lehetőség, mint minden esetben meghagyni a szaldó elszámolás lehetőségét.

Mindent a bruttó elszámolásról

Fontos tudni, hogy a 2024-től a kiépített otthoni napelempaneles rendszerek számára a jelenlegi szaldó elszámolást a bruttó elszámolás váltja fel. A jelen pillanatban érvényes használatban lévő szaldó elszámolás működési elve, hogy az egységnyi termelési időszakban megtermelt és elfogyasztott energia különbségét veszik alapul az elektromos szolgáltatók. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termelési periódus végén a szolgáltató ellenőrzi a termelt és a vásárolt energiamennyiség különbözetét, és azt terheli vagy fizeti ki a napelemes rendszer tulajdonosának.

A bruttó elszámolás más módszertant alkalmaz. A jelenleg megismert hivatalos információk alapján a vásárolt és a megtermelt villamosenergia egységárát külön határozzák meg, és folyamatosan elszámolják a termelés során.

A gyakorlatban ez azt jelentheti, hogy a nyári, jellemzően magas termelés idején a szolgáltató megveszi tőlünk egy adott egységáron a fel nem használt energiatöbbletet, illetve az alacsony termeléses időszakban, például télen, a lakosság vásárolhatja meg egy másik egységáron az energiát a hálózattól. A kérdés, ami most leginkább a fogyasztókat érdekelheti, hogy a vásárolt, illetve az eladott energia egységárai milyen mértékben térhetnek el egymástól. Ez lesz az a tényező, ami leginkább befolyásolja majd a megtérülést. 

Miért érdemes a szaldó elszámolásban maradni?

A szaldó elszámolás állandó és kiszámítható elszámolási lehetőség volt eddig, ezért érdemes még minél előbb megkezdeni a napelempaneles rendszer kivitelezését. A szaldó elszámolással jelenleg még biztosan megállapítható a rendszer pontos megtérülése. A bruttó elszámolás esetén még sok a nyitott kérdés, és potenciális kellemetlenséget okozhat, ha törvényileg magas árrést állapítanak meg az eladási és vételi árak között. Fontos azonban tudni, hogy az elszámolás kérdése és a megtérülési idő esetleges változása nem befolyásolja a környezetvédelmi tényezőt, azaz a tiszta energia felhasználásával járó lokális és globális előnyöket.

Fontos tudni, hogy aki már egyszer szaldós elszámolásba került, az 2024 után is szaldós elszámolással üzemeltetheti otthoni napelemes rendszerét. Ugyanakkor azt is érdemes észben tartani, hogy egy esetleges invertercsere vagy rendszerbővítés esetén, amikor új szerződést kell kötni az áramszolgáltatóval 2024 után, már csak a bruttós elszámolás lehetséges.

Mi várható most?

A 2021-es évben jellemző trend volt, hogy az első néhány hónapban rengetegen igyekeztek minél előbb napelemes rendszert kiépíteni, hogy még mindenképpen a szaldó elszámolási rendszerben maradhassanak. Ehhez szükséges lépcső volt, hogy a használatbavételi engedélyt még június 30-ig megkapják az áramszolgáltatótól. Az eredmény borítékolható volt: hatalmas roham a kivitelező cégeknél, majd elhúzódó ügyintézés az áramszolgáltatónál, ahol nem volt ritka a hatalmas csúszás. Abban a pillanatban, hogy már nem volt reális esély az engedélyeztetés elindítására, az amúgy érdeklődő családok és háztartások hirtelen elkezdtek kivárni, hiszen a bruttó elszámolásról semmilyen konkrét információ sem volt elérhető. Bár azok, akik önerőből tervezték a beruházást továbbra is szaldó elszámolásban maradtak volna, az elérhető Otthonfelújítási Támogatással akár 50%-ot is megspórolhattak volna a háztartások.

A friss hírek kapcsán hatalmas érdeklődés várható azok részéről, akik inkább kivártak a fent leírtak szerint. Ennek várhatóan az lesz a következménye, hogy a hazai napelemes rendszereket tervező és telepítő cégek hirtelen nagy keresletnövekedéssel találkoznak majd, ami miatt a beruházások lassabban valósulhatnak meg.

Mit érdemes lépni, ha napelemes rendszert szeretnék telepíteni?

Javaslatunk, hogy minél előbb keresse meg kollégáinkat, hogy még időben el tudjuk kezdeni otthonának energiakorszerűsítését, egyedi igényei szerint.

Töltse ki online kalkulátorunkat, aminek segítségével percek alatt már egy teljes információs csomagot kaphat a várható költségekről, beleértve a várható költségeket is! 

Kollégáink ezután felveszik Önnel a kapcsolatot és egy helyszíni felmérés során minden részletet tisztáznak Önnel.

Kérdése van az elérhető támogatásokról, illetve a napelemes rendszer telepítéséről? Keresse kollégáinkat!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.