Zöld út, zöld energia - Napelem támogatás cégeknek

Zöld út, zöld energia - Napelem támogatás cégeknek
Közzétéve:

Az energiaköltségek a vállalkozások kiadásainak jelentős részét teszik ki, éppen ezért vált létfontosságúvá az energetikai korszerűsítés, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése sok szervezetnél. Az alternatív energiaforrások legelterjedtebb formája a napenergia, ennek oka, hogy a napelemes rendszerek telepítése belátható feladat, a megtérülés pedig aránylag rövid időn belül realizálódik.

Azt gondolhatnánk, hogy ezek a támogatások csak a nagyvállalatok számára érhetők el, pályázatok segítségével azonban a kis- és középvállalkozások is labdába rúghatnak a környezetbarát energiafelhasználás területén. A napelem támogatás cégeknek kidolgozott konstrukciója segíthet az ilyen jellegű fejlesztések megvalósításában. 

A környezettudatosság a vállalkozások számára egyre többet nyom a latba. A környezeti terhelés csökkentésének egy útja a megújuló energiaforrások használata. A napelemes és napkollektoros energiatermelés egyre nagyobb méreteket ölt itthon, ez is bizonyítja, hogy a technológia évről évre szélesebb körben érhető el. A KSH adatai szerint míg 2015-ben 1,0 petajoule energia termelődött ilyen módon, addig 2019-ben már 5,9 petajoule, ami csaknem hatszoros növekedés.

A pályázatok közül jelenleg a GINOP-4.1.4-19 – „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” pályázat érhető el, mely kifejezetten az üzleti szereplők igényeire kidolgozott konstrukció.

A pályázók köre

A napelem támogatás cégeknek ideális választás abban az esetben, ha a cél: pályázati úton szert tenni az energiahatékonyságot növelő és a megújuló energia felhasználását előmozdító forrásokra. Miért szükséges erre gondot fordítani? Egy ilyen beruházás valóban nagyobb léptékű, a hosszú távú megtérülés azonban nem kétségbe vonható. Azok a vállalkozások, akik korszerű és hatékony megoldásokra törekednek, az energiafelhasználás és a környezettudatosság területén is lépéseket tesznek.

A GINOP-4.1.4-19 támogatást azok a mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatják meg, amelyek:

  • egy éve működnek, vagyis legalább egy üzleti évet lezártak már,
  • átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 1 fő,
  • székhelyük és telephelyük van Magyarországon.

Kivétel: a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek (Budapest és Pest megye)

Kikötés: az igénylő a projekt megvalósítás befejezésétől számítva 3 évig vállalja a projekt fenntartását

Mire lehet pályázni?

A pályázat két fő terület támogatására jött létre: a megújuló energia felhasználásának növelésére, illetve az energiahatékonyság támogatására. Előbbi a napelem és hőszivattyú rendszerekre, utóbbi pedig a hűtő-fűtő berendezések, melegvízszolgáltató rendszerek korszerűsítésére terjed ki.

Napelemes rendszerek telepítése

A napelem pályázat keretében olyan napelemes rendszerek szerezhetők be és telepíthetők, amelyek névleges teljesítménye meghaladja a 8 kWp értéket. A napelemes rendszer a tetőn, illetve a földön kialakított tartószerkezeten helyezhető el. Amennyiben a pályázat a napelemes hálózat kiépítését célozza, nem kitétel az energiahatékonysági kategóriában előre lépés. A napelem támogatás cégeknek szóló kialakítása segítséget nyújt a környezetbarát, fenntartható működés megvalósításában, és nem utolsó sorban az energetikai költségek csökkentésében is.

Hőszivattyú rendszerek kiépítése

A napelem telepítése mellett a megújuló energiaforrások alkalmazását előmozdító tevékenységek körébe tartozik a hőszivattyú rendszerek beszerzése és telepítése is. A hőszivattyús rendszerek alkalmazhatók fűtésre, hűtésre, melegvíztermelésre és fűtésrásegítésre is. Mivel a rendeletben (55/2016. (XII. 21.)) előírt határértékek megállapítása méréssel ellenőrzendő, így minden esetben szükséges a monitorozórendszerek kiépítése is.

Energiahatékonyságot növelő fejlesztések

A GINOP-4.1.4-19 pályázat kiterjed a fűtési, hűtési és használati melegvízrendszerek modernizálására is. Ennek keretében olyan korszerűsítések végezhetők el, amik a tűzvédelmi szabályoknak megfelelnek, illetve nem hordozzák magukban a szén-monoxid-mérgezés kockázatát.

A támogatás mértéke és a költségek

GINOP-4.1.4-19 keretösszege 55,6 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 1,6 millió Ft és maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatáshoz juthat hozzá. A teljes projekt 55%-a számolható így el, előlegként pedig maximum 25 millió forint fizethető ki.

A pályázati kiírás fontos része, hogy milyen mértékben számoltathatók el a költségek. Napelemes rendszerek esetében a nettó tételek az alábbiak szerint alakulnak:

  • 15 kWp-ig: 400 000 Ft/kWp
  • 50 kWp-ig: 337 000 Ft/kWp
  • 50 kWp fölött: 300 000 Ft/kWp

A hőszivattyúk nettó elszámolható költségei a következő képet festik:

  • földhő-víz hőszivattyús rendszernél: 286 000 Ft/kW
  • levegő-víz hőszivattyús rendszernél: 213 000 Ft/kW

A teljes korszerűsítési projekt végrehajtására 14 hónap áll rendelkezésre, a záró kifizetés pedig a befejezést követő 60 napban, legkésőbb 2022. december 31-ig történik meg.

Határidők

Azok a vállalkozások, akik szeretnének élni a lehetőséggel, szakaszos rendszerben adhatják be pályázataikat.  A következő, hatodik szakasz 2021. június 15. – június 30. között nyújtható be.

Egyedi árajánlat perceken belül? Töltse ki kalkulátorunkat!

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

Maradjunk kapcsolatban.

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Wicomt.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
+36 30 998 7425
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kövessen minket!


Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.