Zöld út, zöld energia - Napelem támogatás cégeknek

Zöld út, zöld energia - Napelem támogatás cégeknek
Közzétéve:

Az energiaköltségek a vállalkozások kiadásainak jelentős részét teszik ki, éppen ezért vált létfontosságúvá az energetikai korszerűsítés, a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése sok szervezetnél. Az alternatív energiaforrások legelterjedtebb formája a napenergia, ennek oka, hogy a napelemes rendszerek telepítése belátható feladat, a megtérülés pedig aránylag rövid időn belül realizálódik.

Azt gondolhatnánk, hogy ezek a támogatások csak a nagyvállalatok számára érhetők el, pályázatok segítségével azonban a kis- és középvállalkozások is labdába rúghatnak a környezetbarát energiafelhasználás területén. A napelem támogatás cégeknek kidolgozott konstrukciója segíthet az ilyen jellegű fejlesztések megvalósításában. 

A környezettudatosság a vállalkozások számára egyre többet nyom a latba. A környezeti terhelés csökkentésének egy útja a megújuló energiaforrások használata. A napelemes és napkollektoros energiatermelés egyre nagyobb méreteket ölt itthon, ez is bizonyítja, hogy a technológia évről évre szélesebb körben érhető el. A KSH adatai szerint míg 2015-ben 1,0 petajoule energia termelődött ilyen módon, addig 2019-ben már 5,9 petajoule, ami csaknem hatszoros növekedés.

A pályázatok közül jelenleg a GINOP-4.1.4-19 – „Megújuló energia használatát, energiahatékonyság növelését célzó épületenergetikai fejlesztések támogatása” pályázat érhető el, mely kifejezetten az üzleti szereplők igényeire kidolgozott konstrukció.

Napelem támogatás cégeknek: a pályázók köre

A napelem támogatás cégeknek ideális választás abban az esetben, ha a cél: pályázati úton szert tenni az energiahatékonyságot növelő és a megújuló energia felhasználását előmozdító forrásokra. Miért szükséges erre gondot fordítani? Egy ilyen beruházás valóban nagyobb léptékű, a hosszú távú megtérülés azonban nem kétségbe vonható. Azok a vállalkozások, akik korszerű és hatékony megoldásokra törekednek, az energiafelhasználás és a környezettudatosság területén is lépéseket tesznek.

A GINOP-4.1.4-19 támogatást azok a mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatják meg, amelyek:

  • egy éve működnek, vagyis legalább egy üzleti évet lezártak már,
  • átlagos statisztikai állományi létszámuk legalább 1 fő,
  • székhelyük és telephelyük van Magyarországon.

Kivétel: a Közép-Magyarországi régió területén megvalósuló projektek (Budapest és Pest megye)

Kikötés: az igénylő a projekt megvalósítás befejezésétől számítva 3 évig vállalja a projekt fenntartását

napelem-palyazat-cegeknek-skysystem

Mire lehet pályázni?

A pályázat két fő terület támogatására jött létre: a megújuló energia felhasználásának növelésére, illetve az energiahatékonyság támogatására. Előbbi a napelem és hőszivattyú rendszerekre, utóbbi pedig a hűtő-fűtő berendezések, melegvízszolgáltató rendszerek korszerűsítésére terjed ki.

Napelemes rendszerek telepítése

A napelem pályázat keretében olyan napelemes rendszerek szerezhetők be és telepíthetők, amelyek névleges teljesítménye meghaladja a 8 kWp értéket. A napelemes rendszer a tetőn, illetve a földön kialakított tartószerkezeten helyezhető el. Amennyiben a pályázat a napelemes hálózat kiépítését célozza, nem kitétel az energiahatékonysági kategóriában előre lépés. A napelem támogatás cégeknek szóló kialakítása segítséget nyújt a környezetbarát, fenntartható működés megvalósításában, és nem utolsó sorban az energetikai költségek csökkentésében is.

Hőszivattyú rendszerek kiépítése

A napelem telepítése mellett a megújuló energiaforrások alkalmazását előmozdító tevékenységek körébe tartozik a hőszivattyú rendszerek beszerzése és telepítése is. A hőszivattyús rendszerek alkalmazhatók fűtésre, hűtésre, melegvíztermelésre és fűtésrásegítésre is. Mivel a rendeletben (55/2016. (XII. 21.)) előírt határértékek megállapítása méréssel ellenőrzendő, így minden esetben szükséges a monitorozórendszerek kiépítése is.

Energiahatékonyságot növelő fejlesztések

A GINOP-4.1.4-19 pályázat kiterjed a fűtési, hűtési és használati melegvízrendszerek modernizálására is. Ennek keretében olyan korszerűsítések végezhetők el, amik a tűzvédelmi szabályoknak megfelelnek, illetve nem hordozzák magukban a szén-monoxid-mérgezés kockázatát.

A támogatás mértéke és a költségek

GINOP-4.1.4-19 keretösszege 55,6 milliárd forint, melyből egy pályázó minimum 1,6 millió Ft és maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatáshoz juthat hozzá. A teljes projekt 55%-a számolható így el, előlegként pedig maximum 25 millió forint fizethető ki.

A pályázati kiírás fontos része, hogy milyen mértékben számoltathatók el a költségek. Napelemes rendszerek esetében a nettó tételek az alábbiak szerint alakulnak:

  • 15 kWp-ig: 400 000 Ft/kWp
  • 50 kWp-ig: 337 000 Ft/kWp
  • 50 kWp fölött: 300 000 Ft/kWp

A hőszivattyúk nettó elszámolható költségei a következő képet festik:

  • földhő-víz hőszivattyús rendszernél: 286 000 Ft/kW
  • levegő-víz hőszivattyús rendszernél: 213 000 Ft/kW

A teljes korszerűsítési projekt végrehajtására 14 hónap áll rendelkezésre, a záró kifizetés pedig a befejezést követő 60 napban, legkésőbb 2022. december 31-ig történik meg.

Határidők

Azok a vállalkozások, akik szeretnének élni a lehetőséggel, szakaszos rendszerben adhatják be pályázataikat.  A következő, hatodik szakasz 2021. június 15. – június 30. között nyújtható be.

Egyedi árajánlat perceken belül? Töltse ki kalkulátorunkat!

Kérdése van? Keresse kollégáinkat!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.