Napelem állami támogatás

Napelem állami támogatás
Közzétéve:

Napelem állami támogatás, valóban létezik ilyen lehetőség?

Az alábbiakban egy olyan vissza nem térítendő állami támogatással elérhető és megvalósítható lehetőséget szeretnénk bemutatni, amelyet bizonyára sokan ismernek már, azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy ez lakossági napelem rendszerek telepítésére is igénybe vehető. Mindenekelőtt, a téma teljes átláthatóságának érdekében részletesen bemutatjuk a szaldó és a bruttó elszámolás közti alapvető különbséget, amely kulcsszerepet játszik a témában. Ezt követően azt járjuk körül, hogy kik a jogosultak és hogyan működik pontosan a napelemes állami támogatás. Cikkünk végén pedig összefoglaljuk majd, hogy miért és hogyan érdemes belekezdeni a napelemes pályázatok megvalósításába.

Mi a különbség a szaldó és a bruttó elszámolás között?

Mielőtt azonban részletesen belemennénk a napelem állami támogatásának témájába, kezdjünk egy jó hírrel, illetve annak mindenki számára érthető magyarázatával: Egy 2021. június 30-án megjelent kormányrendelet értelmében 2021. június 30-a után is jogosultak maradnak a szaldó elszámolásra a vissza nem térítendő támogatásokkal megvalósult háztartási méretű napelemrendszerek.

De mi is az a szaldó elszámolás és miért is számít ez jó hírnek?

A jelenleg használt, úgynevezett szaldó elszámolás úgy működik, hogy a napelemes rendszert használó családoknak éves szinten kell elszámolniuk áramszolgáltatójukkal a megtermelt, valamint az elfogyasztott energia különbségét. Az áramfogyasztást és a termelést egy úgynevezett ad-vesz villanyóra méri. Amennyiben az az eset áll elő, hogy az adott háztartás éves szinten legalább annyi áramot termel, mint amennyit elfogyasztott, úgy 0 Ft lesz a villanyszámla.
 
napelem-allami-tagmogatas-szaldo-elszamolas

A szaldós elszámolást az uniós szabályozásnak megfelelően váltja majd 2024. január elsejétől az úgynevezett bruttó elszámolás, amely a fentiekkel szemben úgy működik, hogy kilowattok helyett a forintokat számolja majd az áramszolgáltató, azaz a szolgáltató hálózatából vételezett energia árát vetik össze a napelemek által hálózatba visszatáplált energia átvételi árával.

És hogy miért is lehet kedvezőtlenebb a bruttó elszámolás a szaldós elszámolásnál?

Egyszerűen azért, mert ebben az esetben a fogyasztás kiszámítása mindig az aktuális áramárral történik, míg napelemrendszerünk által termelt energia átvételi árát a későbbiekben határozzák majd meg.

A bruttó elszámolás tehát azokat a háztartásokat érinti majd, akik támogatással kívánják megvalósítani napelemes rendszer beruházásukat vagy 2024-től fektetnének be napelemes rendszerbe.

A fentiekből jól kitűnik tehát az, hogy érdemes minél előbb belevágni napelemes rendszerünk megvalósításába, amire ráadásul létezik egy 2022. decemberéig felhasználható vissza nem térítendő, állami támogatás megoldás, melyet mindenképpen érdemes kihasználni.

Miről szól pontosan a napelem állami támogatás program?

Igazság szerint a fentiekben már említett vissza nem térítendő állami támogatás nem kifejezetten csak lakossági napelemes rendszerek telepítésre vonatkozik, hanem egy komplexebb, otthonfelújítást célzó családi támogatási rendszer, amely a kormányrendelet meghatározása alapján felhasználható fűtési rendszer kialakítására, korszerűsítésére vagy elemeinek cseréjére, köztük megújuló energiaforrásokkal is, illetve napkollektor, napelemes rendszer telepítésére és cseréjére is.

Az otthonfelújítási támogatás program elsődleges célja, hogy javítsák a gyermeket nevelő magyar családok lakhatási körülményeit, valamint megújítsák a hazai lakásállományt, illetve, hogy kifehérítsék a magyarországi építőipari ágazatot.

A 2021. január 1-jén indult otthonfelújítási támogatás legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető és alanyi jogon jár olyan családok részére, melyek háztartásukban legalább egy gyermeket nevelnek és legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek, amely vállalkozókra is vonatkozik. A maximum 3 millió forintos támogatási összeg felhasználható otthonfelújításra, bővítésre, korszerűsítésre, a beruházás költségeinek felére (tehát maximum 6 millió forintos felújítás után vehető igénybe a 3 millió forintos támogatás, de természetesen kisebb összeg is igénylésére is lehetőség van). A támogatás költségét az igénybe vevő családnak kell megelőlegeznie, majd a felújítás költségeinek fele visszaigényelhető a Magyar Államkincstártól. A támogatást egy család kizárólag egyszer és egy adott ingatlanra veheti igénybe.

Kik jogosultak pontosan a támogatásra?

napelem-allami-tamogatas-skysystem

Ahogy az előzőekben már említettük a legfontosabb kritérium, hogy az igénylő család rendelkezzen legalább egy közös háztartásban nevelt gyermekkel, illetve, hogy a szülők legalább egyéves, folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek, amely vállalkozókra is vonatkozik.  A társadalombiztosítási jogviszony főbb esetei tehát a következők:

  • minden típusú munkavégzésre és foglalkoztatásra irányuló, magán- és állami alkalmazotti, szolgálati és egyéb jogviszony
  • szövetkezeti munkavégzés
  • az álláskeresési támogatások időszaka
  • egyéni vállalkozás
  • társas vállalkozás
  • egyházi szolgálati jogviszony
  • mezőgazdasági őstermelő
  • főállású kisadózó
  • állami projektértékelő
  • köz- vagy felsőoktatási jogviszony.

Így a fenti esetek mind feljogosítanak a támogatásra, ezeken kívül pedig beleszámít minden olyan belföldi vagy külföldi munkaviszony, amely maximum 30 napra került megszakításra az elmúlt egy évben. Fontos, hogy azok is élhetnek a fenti támogatási lehetőséggel, akik elveszítették munkájukat, az ő esetükben az álláskeresési járadék kerül figyelembevételbe. Ezeken az eseteken kívül a támogatási körbe beleértendő a nyugdíj mellett végzett munka, valamint a hallgatói és diplomás GYED időszaka is. Valamennyi fentiekben érintett jogosult esetében a legfontosabb azonban az, hogy az állami támogatást igénylő köztartozásmentes legyen.

Támogatás nemcsak saját tulajdonban lévő ingatlanra?

A fentiekben meghatározott jogosultak a támogatást nemcsak kizárólagosan saját tulajdonukban lévő ingatlanjukra vehetik igénybe. A támogatás igénybevételéhez az igénylőnek vagy kiskorú gyermekének – együttes igénylés esetén az igénylőknek együtt, vagy kiskorú gyermekeiknek – az ingatlanban együttesen legalább 50 százalékos, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie. Ha az adott ingatlan már régóta a család tulajdonában van, akkor a támogatás benyújtásakor a szülőnek és a gyerek(ek)nek a felújítandó ingatlanban legalább egy éve kell élniük úgy, hogy az a bejelentett lakóhelyük.

napelem-allami-tamogatas-nem-csak-sajat-tulajdonra

Amennyiben új ingatlanba költöznek vagy építkeznek, akkor a fenti szabály természetesen nem érvényes, tehát ebben az esetben nem kell egyéves bentlakási jogviszonyt igazolni. Ha a támogatást igénybe vevő ingázik, az érintett ingatlanban bejelentett lakóhelye fennmarad, így amennyiben megfelel a támogatás egyéb feltételeinek esetében is igényelhető a támogatás.

Hogyan kezdjünk neki?

Mindenképpen jó hírnek számít, hogy a támogatáshoz kapcsolódó ügyintézés és a támogatás igénybevételével járó dokumentáció teljes egészében elektronikus úton is intézhető.

A támogatás maximált összege 3 millió forint lehet, de támogatás természetesen igénybevehető ennél kisebb összegekre is. A támogatás összege fele-fele arányban használható fel munkadíjra, valamint anyagköltségre. Ami fontos, hogy a felújítási munkálatokat teljes egészében az igénylőnek kell előzetesen megfinanszírozni, tehát az összes költséget előzetesen neki kell kifizetnie. Az állami támogatás összege a folyamat végén igényelhető vissza.

Az elvégzett munká(k)ról minden esetben kötelező szerződést kötni a kiválasztott kivitelezőkkel, amelyhez központilag biztosított is egy egyszerű sablonszerződés. Ezen felül valamennyi anyagköltségről és munkadíjról számlát kell kérni, amelyeket a munkálatok befejezését követő legfeljebb 60 napon belül az igénylő köteles benyújtani a Magyar Államkincstár (MÁK) felé. A MÁK-nak ezt követően 30 napja van arra, hogy elbírálja a számára eljuttatott dokumentációk és számlák alapján a támogatást, majd legfeljebb 5 napon belül átutalja a támogatási összeget a jogosult számlaszámára. Tehát adott családnak a benyújtástól számított maximum 35 napot kell várnia arra, hogy a MÁK átutalja a felújítás teljes költségének felét.

Hogyan ellenőrzik a felújítás megtörténtét?

Az ellenőrzés a kormányhivatalok feladata, amely során utánajárnak annak, hogy a felújítás ténylegesen megtörtént-e ott, ahova a támogatást igénybe vették. Ezen ellenőrzés elvégzésére a kormányhivataloknak a kézhezvételtől számított hat hónapjuk van.

Összefoglalás, miért nem érdemes sokat késlekedni?

Összefoglalásképpen elmondhatjuk tehát azt, hogy érdemes mihamarabb lépni és belevágni a napelemes rendszer állami támogatással történő telepítésébe, hiszen amennyiben jogosultak vagyunk a fent meghatározottak szerinti támogatásra, úgy jelentősen csökkenthetjük a napelemes rendszerünk telepítésének költségeit anélkül, hogy például hitel felvételére kényszerülnénk.

És végezetül álljon itt három meggyőző érv ahhoz, hogy a fentiek fényében miért is nem érdemes sokat késlekedni:

  • A fenti szaldós elszámolás kapcsán, akik eddig esetleg kivártak a kormányrendelet megjelenésére, most biztosan belekezdhetnek a napelemes rendszerek telepítésbe;
  • Valószínűleg hatalmas lesz majd az érdeklődés annak okán is, hogy mivel a fenti támogatás alanyi jogon jár az arra jogosultak számára, így gyakorlatilag bárki úgymond különösebb kockázat, vagy hitel felvétele nélkül vághat bele napelemes rendszer kiépíttetésébe, hiszen garantáltan megkapja majd a Magyar Államkincstártól a visszatérítést.
  • Mivel egy napelem rendszer telepítésekor minimum 2-3 hónapos engedélyeztetési procedúrával is számolnunk kell, ezért érdemes idejében elindítani a pályázati folyamatot, hogy annak kapcsán biztosan belül maradjunk az állam által szabott határidőn.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.