Napelem szerelés: minden, amit tudni érdemes

Napelem szerelés: minden, amit tudni érdemes
Közzétéve:

A napelem szerelése meglehetősen összetett szempontrendszer szerint történik. Számos tényezőt kell összehangolni a magas teljesítmény, a tartósság és az előírásoknak megfelelő, biztonságos üzemelés érdekében. A továbbiakban lépésről lépésre bemutatjuk a telepítés egyes fázisait, miközben kitérünk a leggyakrabban előforduló hibákra is.

Egyre szélesebb piac, egyre fejlettebb technológia

Mára már számos, napelem rendszerek telepítésével foglalkozó szereplő van jelen a piacon a felhasznált eszközök pedig egyre tökéletesednek. Érdemes körültekintően választani, ami a kivitelezőt illeti. Személyes ajánlás útján lényegesen könnyebb dolgunk van, de ha egy ismerősünk sem rendelkezik személyes tapasztalatokkal, nem marad más, mint az internetet vagy a hirdetéseket böngészve megtalálni az ideális jelöltet. Ebben az esetben győződjünk meg arról, hogy a választott kivitelező, biztos tudása, megfelelő háttérrel és kellő referenciákkal rendelkezik. Ideális esetben a következő lépésekkel találkozol, ha belevágsz egy átfogó napelemes rendszer telepítésébe.

A kihagyhatatlan helyszíni felmérés

A felmérés során tapasztalt szakember méri fel a tető típusát, dőlésszögét, terhelhetőségét és tájolását, valamint információt szerzünk a besugárzási viszonyokról, árnyékoló tereptárgyakról és csak ezt követően ad végleges ajánlatot a kivitelezésre vonatkozóan.

napelem-szereles-helyszini-felmeres

Ezek az adatok rendkívül fontosak, hiszen alapjaiban határozzák meg a javasolt napelempanel, tartószerkezet és inverter típusokat. A legnagyobb mennyiségű energiát a déli fekvésű házakra telepített elemek szolgáltatják, a keleti, vagy nyugati tájolású napelemek akár 15-20%-kal kisebb teljesítményt képesek leadni. Különböző rögzítési technológiákat kell alkalmazni a tető héjazata szerint cserép, betoncserép, trapézlemez vagy tegola esetében.

Északi tájolás esetén nem javasolt a napelem tetőre helyezése. A régebben épült lakóépületek, családi házak tetőszerkezete nem feltétlenül bírja el a megnövekedett terhelést. A palával vagy hullámpalával borított tető sem alkalmas a napelemes rendszer befogadására. Ilyen esetekben, ha minden más feltétel ideális, általában a tetőszerkezet megerősítését, a héjazat cseréjét javasolják a kivitelezők. A napelem szerelés ütemezése pedig a felújítás utáni időszakra tevődik át. Természetesen nem feltétlenül kell felújításban gondolkodnunk, más felület is szóba jöhet a telepítésez. Épp az ilyen döntéseket hivatott megkönnyíteni a helyszíni szemle.

Gyakorlatilag mindenre van megoldás. A családi ház teteje kiváltható bármely melléképület, például egy garázs vagy tároló, kamra tetejével, a fedett teraszra is kerülhet napelem, ha az adott felületet tekintve kedvezőbbek a körülmények. Sőt, akár lapostetőre vagy igény esetén a talajra is kiépíthető a rendszer. Ahogy már említettük, ezért különösen lényeges a helyszíni szemle, mely során szakképzett és tapasztalt szakembereink segítségével tudjuk kialakítani az adottkörülmények között legoptimálisabb megoldást.

Tervezés, árajánlat, megbízás

napelem-tervezes-arajanlat-megbizas

A kivitelezési terv elkészületekor a vállalkozó tételesen felsorolja a várható költségeket. Ebben már minden kiadás szerepel, rejtett költségekkel többnyire nem kell számolni. Fontos tudni, hogy a napelem rendszer rögzítése csak száraz időben történhet meg. A telepítést minden esetben szakképzett, villanyszerelő végzettséggel rendelkező szakemberek végzik.

Napelem szerelés

napelem-szereles-sky-system

A beszerelés viszonylag gyorsan megtörténik. A rendszerelemek beszerzése a vállalkozó részéről körülbelül 3-4 hetet vesznek igénybe, míg maga a beszerelés egy, maximum két nap alatt le is zajlik.

A tartószerkezet

A felhelyezés módja nagy mértékben függ a felülettől, amelyre a panelek elhelyezésre kerülnek, ferdetető esetén magától a héjazattól is. Az általánosságban mindenképp elmondható, hogy a panelek tartószerkezete minden esetben egyforma: időtálló, speciális profillal kiképzett alumínium tartósínekből és rögzítő kampókból áll. A fémkampókat a ferdetető szarufájához rögzítik, míg a tartósíneket speciális, rozsdamentes csavarokkal stabilizálják a tető felszínén.

A napelemek élettartama körülbelül 30-40 év. A tartószerkezetnek is legalább ennyit kell kibírnia. A túlságosan hosszú vagy épp túl rövid tartőszerkezetek, a nem kellően jó minőségű, rozsdásodásra hajlamos elemek mind gyengítik a rendszer egészét.

napelem-tartoszerkezet-2

Bármilyen típusú tetőre is telepítsünk napelemes rendszert, minden esetben lényeges szempont, hogy azt megfelelően rögzítsük és hogy a vízzáró képessége ne sérüljön, illetve helyreállítható legyen a munkálatokat követően.

A napelem táblák

Ezután következik a napelem táblák rögzítése. A panelek hátoldalára csatlakozódobozt szerelnek fel, ami a napelemek összeköttetéséért felel. A kábelek összekötéséhez pedig speciális vízzáró csatlakozókat használnak.

Jellemző probléma a gyengébb kivitelezők esetében, hogy a kivitelezés nem megfelelően történik, például ferdén rögzítik a paneleket, esetleg a tető túloldalára is átlógnak oly módon, hogy a szél könnyedén kárt tehet bennük. Problémát okozhat az is, ha az egyes panelek túl közel vannak egymáshoz, mert a hőtágulás következtében a cellák elpattanhatnak.

Fontos megjegyezni, hogy a paneleket bizonyos időközönként érdemes lehet tisztíttatani, a rájuk rakódott por és szennyeződések miatt, ugyanakkor általában ezt az eső megoldja helyettünk. Ne kíséreljük meg a napelemek otthoni tisztítását, mert ezzel nagy valószínűséggel csak kárt okozunk a panelekben. Szükség esetén kérjük szakember segítségét.

napelem-tisztitasa-az-eso-megoldja

Ezt minden esetben ajánlatos olyan szakemberrel végeztetni, aki kellően kompetens a helyszínen tapasztalt esetleges meghibásodások, amortizációs folyamatok reális felmérésében. Fontos a szakemberi segítség, hiszen könnyen kárt lehet tenni az értékes rendszerben.

Az inverter

Az inverter alakítja át a napenergia által megtermelt egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő, háztartási felhasználásra alkalmas váltóárammá. Ezt általában nem a tetőn, hanem védett helyen, többnyire a lakóépületen belül, a falra szerelve helyezik el. A felhelyezés helyéről azonban itt is a helyszíni szemle során szerzett információ alapján döntenek.

Fent van a tartószerkezet, rajta a panelek. Felhelyezésre került az inverter is. Ezt követően valósul meg a napelemek és az inverter rendszerbe kötése, mely során kábelek és csatlakozók segítségével a felépült rendszer egészét integráljuk a ház energiafelhasználási rendszerébe.

Védelmi rendszer kiépítése

napelem-vedelmi-rendszer-kiepitese

Extrém esetben fennáll az áramütés veszélye, akár tűzveszélyessé és válhat a rendszer a gondatlan telepítés okán. A balesetek elkerülése érdekében szakszerű villámvédelemre és a túlfeszültség levezetésére, azon pontok megfelelő szigetelésére is szükség van, ahol előfordulhat túlhevülés. A védelemről többek között a biztosító berendezés (ilyen például a tűzeseti leválasztó), valamint a tető és a védelmi berendezés között húzódó úgynevezett solar kábel gondoskodik.

Próbaüzem

A próbaüzem során a rendszer egésze tesztelésre kerül. Górcső alá veszik működését, a biztonsági előírásoknak való megfelelést és az elvárt teljesítményt is. Ha minden optimálisan működik, a rendszer készen áll az üzembe helyezésre.

Az áramszolgáltató és az oda-vissza mérő villanyóra

Hálózatra visszatápláló rendszer telepítésekor a megtermelt, de fel nem használt elektromos áramot betáplálod a szerződött áramszolgálatód hálózatába. Az engedélyeztetési folyamat viszonylag hosszú, körülbelül 3 hónapot vesz igénybe. Egy pontos és részletes listát kapsz arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelned. Ezt követően történik meg a villanyóra cseréje. Oda-vissza mérő villanyórára lesz szükséged, ami egyszerre követi az elfogyasztott áram és a betáplált áram mennyiségét. Az óracserét a területileg illetékes szolgáltató munkatársai végzik, 3x16 amper alatt ingyenes.

Költség- és környezetkímélő rendszer

Jól látható tehát, hogy a napelem szerelés egy viszonylag összetett, szakértelmet igénylő feladat. Ugyanakkor megfelelő színvonalú kivitelezés esetén a napelem rendszer fenntartási költségei minimálisak, a villanyszámla jó esetben teljes egészében lenullázható általa. A megújuló energiaforrások kiaknázásával pedig nemcsak költséget takaríthatsz meg, de a környezetet is  kímélheted.

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.