Napelem tájolás okosan - tanácsok ideális és nem ideális helyzetekre

Napelem tájolás okosan - tanácsok ideális és nem ideális helyzetekre
Közzétéve:

A napelem ideális teljesítménye több tényező együttállása esetén érhető el. Befolyásolja a dőlésszög, az, hogy mennyi ideig süt a nap a régióban és a napelem tájolása is. Utóbbi témát járjuk körül ebben a bejegyzésben!

Az alapvető probléma, hogy a Nap folyamatos mozgása miatt a napelemes rendszerek nem képesek kiegyenlített teljesítményt nyújtani sem 24 óra alatt, sem pedig éves viszonylatban. Két pontról beszélünk, melyek közül egyik fix, a másik helyzete pedig percről percre változik. A teljesítmény problematikája két módon oldható meg: vagy a fix pontot kell minél előnyösebben beállítani, esetleg megmozdítani, vagy pedig azt elérni, hogy a napelemek még érzékenyebben legyenek, a szórt fényt is tudják hasznosítani, így a folyamatos mozgás mint kritikus faktor kiiktatható.

Napelem tájolás

Ideális napelem tájolás

A Földnek ezen a féltekéjén általánosságban a déli tájolás a legmegfelelőbb. Ennek oka, hogy ilyen állásban találkozik a napelemes rendszer a legtöbb napfénnyel, ilyenkor jut a legtöbb napsugárzás a panel felületére. Ha a déli féltekén lennénk, akkor értelemszerűen a napelem rendszer kiépítése során az északi tájolásra kellene törekedni.

Ha kelet vagy nyugat irányba kissé eltérünk a déli tájolástól, akkor 5%-os veszteséggel lehet számolni. Fontos azonban megjegyezni, hogy a tájolással befolyásolható, hogy melyik időszakban termeljen erőteljesebben a rendszer. Ha például a legtöbb áram a reggeli órákban fogy, akkor kelet felé kissé elfordítva a paneleket nagyobb teljesítmény érhető el.

Fő csapásirányú déli tájolástól azonban nem érdemes jelentősen eltérni. A határozottan keleti vagy nyugati beállítással ugyanis akár 15%-os veszteség is lehetséges, ami meglehetősen jelentősnek számít.

A napelem tájolás akkor ideális, ha a napfény 90 fokban érkezik a panelre, ekkor képes a legjobb teljesítményre. A földrajzi szélesség határozza meg, hogy milyen szögben kell az elemeket elhelyezni. Magyarországon 30-40 fok az ideális dőlésszög.

A túl alacsony dőlésszögű napelemek nemcsak teljesítmény szempontjából jelentenek kihívást, hanem azért is, mert könnyebben összegyűlik rajtuk a hó és a különféle szennyeződések is jobban megtapadnak a felületükön.

Tartószerkezetek

Előfordulhat, hogy a környezeti adottságok, például a tájolás nem éppen ideális a napelemes rendszer kiépítéséhez. Ebben az esetben olyan megoldás után kell nézni, ami kiküszöböli a hiányosságokat, például növelni a tartószerkezet méretét.

Előnyös megoldást jelent az is, ha a napelemek nem a tetőn kapnak helyet, hanem a földön. Ez is egy járható út, itt azonban számolni kell azzal, hogy a panelek négyzetméterigénye meglehetősen nagy, így csak abban az esetben kivitelezhető, ha megfelelő nagyságú terület áll rendelkezésre. 

Ma már létezik olyan napelem rendszer is, amely képes a Nap mozgását lekövetni, így biztosítja a lehető legmagasabb szintű energiatermelést. Ezeknek a modern megoldásoknak az ára jelenleg még jóval a „hagyományos” technológia árfekvése felett van. Arról nem is beszélve, hogy a mozgó szerkezetek irányításához is energiára van szükség. Mivel ezek összetett, komplex rendszerek, bonyolult szerkezettel, így a meghibásodásra nagyobb az esély, ami magával vonja a rendszeres karbantartás szükségességét.

A napelem tájolás

Kevésbé érzékeny napelem-típusok

A napelem panel tájolása okozta teljesítménykiesés kiküszöbölésének másik módja a tartószerkezet mellett az, hogy olyan típust választ az építtető, ami a szórt fényt is jobban tudja hasznosítani, vagyis a nem megfelelő tájolás nehezebben fog ki rajta.

A vékonyrétegű, ismertebb néven amorf napelemek ebbe a kategóriába sorolhatók. Esetükben a félvezető anyagot közvetlenül a hordozófelületre csapatják le, így a félvezető egységes réteget alkot.

Hatalmas előnye, hogy a beesési szögre nem érzékeny, illetve a napelem hőfokának növekedése sem jár a teljesítmény romlásával. Hatásfokuk azonban alacsonyabb, így ugyanannyi energia termeléséhez nagyobb felületet követelnek, mint a kristályos napelemek.

A napenergia egy széles körben elérhető zöld technológia, melyet a Föld bármely pontján lehet alkalmazni. A többi megújuló energiaforráshoz képest elérhető árkategóriájú, ráadásul kiépítésére állami támogatás is igényelhető. A hatékonyság kérdése azonban kulcstényező a napelemes rendszer esetén, éppen ezért tervezése, telepítése és kialakítása során nagy körültekintéssel kell eljárni.

 

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.