Elektromos autó töltése napelemmel

Elektromos autó töltése napelemmel
Közzétéve:

Az elektromos autók száma évről évre emelkedik: statisztikák szerint 2021-ben 4311 új villanyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami 41,5 %-os növekedést jelent. A villanyautóra vágyó vásárlók növekvő száma növekvő kínálatot hoz magával és felveti az igényét annak, hogy az infrastruktúra is ezzel kéz a kézben fejlődjön az utcákon és otthon egyaránt. Hogy oldható meg az elektromos autó töltése napelemmel a saját házunkban? Megéri belevágni?

Miért vásárol valaki elektromos autót?

A környezettudatosság egyre több ember számára lényeges és sokan hajlandóak is ezért erőfeszítéseket tenni. Tény, hogy az elektromos autók sem mentesítik teljesen a környezetet, számos okot fel tudnak sorolni a villanyautó-szkeptikusok. Vegyük például azt az alapvető tényt, hogy akkumulátorral működnek, ami nem éppen környezetkímélő. Mégis, összességében többet tehetünk a környezetért, ha a jó öreg benzinest, pláne a dízelest lecseréljük egy elektromosra. Már csak azért is, mert a megújuló energia használatával nem szennyezzük a környezetet, míg a fosszilis anyagok használatával igen.

 Elektromos autó töltése napelemmel

A másik ok, amiért a legtöbben végül villanyautó mellett döntenek az az anyagiak. Ma már minden új autó drága, bármivel is gurul az utakon, akkor miért ne lenne olyan, amivel kevésbé van kitéve az ember az áringadozásnak, amire adott esetben állami támogatást igényelhet? Sőt, a fenntartási költségek minimalizálhatók, amennyiben az áramot otthon, a napelemek által termelt energiából vételezzük. Villanyautók tekintetében ez a legjobb megoldás, ha ugyanis elektromos kutakon töltünk, pláne, ha szupergyors töltővel, akkor könnyen rácsodálkozhatunk a végösszegre, ami közel annyi lesz, mintha tankolás során benzint töltöttünk volna.

Van még egy ok, amit az utóbbi időben minden autós megtapasztalhatott, ez pedig a benzin árának emelkedése. A nem megújuló energiakészletek végesek a Földön, ami az árakban is megjelenik, arról nem is beszélve, hogy az üzemanyag árát a globális gazdasági folyamatok határozzák meg, ezektől függ, hogy felfelé, vagy lefelé indulnak az árak.

Végül, de nem utolsó sorban a zöld rendszám számos kedvezménnyel jár. Ezzel a rendszámmal nem kell gépjárműadót fizetni, nincs vásárlásnál regisztrációs adó, nincs átírási illeték és segítségével a parkolási díjat is meg lehet spórolni.

Elektromos autó töltése napelemmel

A napelemes rendszerek elektromosságot állítanak elő, amit hasznosítani lehet a háztartásokban, az elektromos rendszerek működtetésére, fűtésre vagy éppen az elektromos autó töltésére. Így az e-közlekedésbe fektetés esetén a megtérülés belátható időn belül realizálódik.

Aki napelem rendszert szeretne építtetni és tervezi, hogy a közeli/távoli jövőben vásárol egy villanyautót vagy már van is neki, mindenképpen számolnia kell ezzel a rendszer teljesítményének, méretének meghatározásakor. A napelemes rendszer, ahogy a neve is mutatja egy rendszer, ami több részből áll, amelyek összehangolt működésének eredményeképpen kapja az ember év végén a nullás elszámoló számlát. Ha azonban az energiaigényt nem jól mérik fel, kimaradnak belőle elemek, nincs előre tervezés, akkor könnyen előfordulhat, hogy a jelentős anyagi befektetés ellenére a kívánt hatás elmarad.

Előfordulhat az is, hogy valaki már rendelkezik napelemes rendszerrel és most érzi itt az idejét egy elektromos autó vásárlásának. Ebben az esetben át kell tekinteni a háztartás fogyasztását a napelemek teljesítményének tükrében. Ebből látszik, hogy elbírja-e a meglévő konstrukció egy e-autó rendszeres töltését. Ha igen, akkor szerencsénk van, ha nem akkor három út áll előttünk. Vagy maradnak az elektromos kutak, vagy bevállaljuk a nagyobb villanyszámlát vagy pedig bővítjük a napelemes rendszert. Bár ez utóbbi tűnik elsőre a legköltségesebb megoldásnak, közép- és hosszútávon azonban ez a legkifizetődőbb.

Megéri napelemmel tölteni?

A válasz egyértelműen az, hogy igen! Sőt ma így éri meg a legjobban elektromos autót vásárolni. Vegyünk például egy átlagos családot, akik egy 100 négyzetméteres ingatlanban élnek, áram tekintetében fogyasztásuk 10 ezer forint körül mozog havonta. Van egy villanyautójuk, amivel ezerpárszáz kilométert tesznek meg havi szinten. Ennek kiszolgálására a kalkuláció szerint elegendő egy 5 kW-os napelem rendszer.

 Elektromos autó töltése napelemmel

Alternatív megoldások a villanyautók töltésére


A napelemes töltőállomások

A teljes kép érdekében fontos említést tenni arról, hogy léteznek ma már olyan töltőállomások is, amelyek napelemmel működnek. Ezek a rendszerek üzembiztosak, nem igényelnek extra körülményeket, így kifejezetten jó szolgálatot tehetnek olyan helyeken, ahol nincs áramellátás.

A napelemes töltőállomásokat a napelem panelek mellett akkumulátorral is felszerelik, így éjszaka is használhatók, hiszen addig itt raktározzák a begyűjtött napenergiát. Az autókat töltőpontokon lehet csatlakoztatni, általában egyébként többféle csatlakozó közül is lehet választani, így mindenki megtalálhatja azt a típust, amire szüksége van.

Napelemes ponyva

Igazi érdekesség a napelemes ponyva, amit egy francia cég álmodott meg. A napelemekkel ellátott takaró így nem csak védi az autót a külső hatásoktól és a felmelegedéstől, de képes arra, hogy miközben „magába szívja” a napfény energiáját, átadja azt az autó akkumulátorainak.

Elektromos autóra cserélni a hagyományos benzines vagy dízeles négykerekűt nem kis lépés. Főleg az első időben igényel nagyobb odafigyelést, amíg az ember megszokja, hogy mennyit tehet meg az autóval, mennyi idő alatt tudja felölteni otthon stb. Az elektromos autó töltése napelemmel összességében azonban sokkal környezettudatosabb és kényelmesebb megoldás, aminek segítségével csökkenthetünk a kiadásokon.

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.