Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?
Közzétéve:

A napelemet és a napkollektort a laikusok gyakran egy kalap alá veszik, valójában azonban két különböző technológiáról van szó. Bejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a napelem és a napkollektor tulajdonságairól, alkalmazásáról!

A napelem és típusai

A napelem a nap energiáját alakítja át, az inverter segítségével pedig a háztartásban felhasználható elektromos áramot állít elő. Három típus létezik, ezeket a kategóriákat a gyártási technológia alapján határozták meg: vannak a monokristályos, a polikristályos és a vékonyrétegű napelemek.

A napelemes rendszerek alkothatnak szigeteket, és visszatáplálhatnak a hálózatra is, utóbbi esetben a megtermelt és fel nem használt energiát nyomják vissza a központi hálózatra.

A napelemes rendszert általában azért kedvelik, mert igen széles körűen használhatók, a fűtéstől az elektromos autó töltéséig, bármire. A kiépítés és a karbantartás költsége ennél a technológiánál alacsonyabb, mint a napkollektornál, mindemellett pedig egyszerű szerkezetük miatt a meghibásodás esélye nem túl nagy.

Tény azonban, hogy a napelemek hatásfoka az áhított mértéktől egyelőre még elmarad, jóllehet a gyorsan fejlődő iparág célul tűzte ki, hogy nagyobb és nagyobb teljesítményű paneleket fejlesszenek és dobjanak piacra. Pontosan ebből adódik, hogy adott energia megtermeléséhez több napelem szükséges, ami együtt jár a nagyobb helyigénnyel és azzal is, hogy a végösszeg a tartószerkezetek árával növekszik majd.

A napkollektor és típusai

A napkollektor működési elve arra épül, hogy a napenergia hőjének hatására a kollektorban tárolt folyadék felmelegszik és itt tárolódik egészen addig, amíg a felhasználására sor kerül. A puffer tartály jellemzője, hogy hőszigetelt, így sokáig melegen tartja a benne rejlő folyadékot. Felhasználhatóság szempontjából a napkollektor rendszer fűtéshez és meleg víz előállításához a legelőnyösebb választás.

A napkollektorok két fő kategóriája a sík és a vákuumcsöves, utóbbin belül további altípusok különböztethetők meg: hőcsöves, U-csöves, direkt átfolyású és abszorber lemezes.

A napkollektorok legnagyobb előnye, hogy igen hatékonyan tudnak üzemelni, kevesebb napkollektor képes kielégíteni a szükségleteket, ezért kisebb helyet foglalnak. A nagyfokú hatékonyságnak azonban ára van, és ez a szó szoros értelmében értendő: kiépítésük költségesebb, könnyen meghibásodhatnak és karbantartásra szorulhatnak.

Különbségek és hasonlóságok

A legszembetűnőbb hasonlóság, hogy mind a napelem, mind pedig a napkollektor gondoskodik a napenergia hasznosításáról, azonban eltérő módon. Míg a napelemmel villamos energiát lehet előállítani, addig a napkollektor által termelt energia a benne tárolt folyadék felmelegítésére, praktikusan fűtésre és vízmelegítésre hasznosítható.

Közös nevező, hogy mindkét technológia környezetbarát, megújuló energiaforrások kiaknázására épülnek, ennek megfelelően hozzájárulnak a szén-dioxid-kibocsátás és a környezeti terhek csökkentéséhez. Mi a különbség a napelem és a napkollektor között?

A két technológia eltér az energiatárolás lehetőségében is. A napelem sajátossága, hogy a megtermelt áram vagy azonnal felhasználásra kerül vagy pedig visszatöltődik a hálózati rendszerre. A napkollektor ezzel ellentétben képes tárolni az energiát, a felmelegített folyadékot ugyanis nem hagyja kihűlni.

Jelentős különbség mutatkozik a felhasználási területek között is, és talán éppen ez az, ami miatt a napelemek sokkal inkább elterjedtek. Az ezekkel termelt energia ugyanis az összes elektromos eszköz üzemeltetésére, töltésére használható, sőt, még hűtésre és fűtésre is, míg a napkollektor kizárólag fűtéshez és meleg víz ellátáshoz vethető be.

Az, hogy egy otthonba a napenergia, mint megújuló energia milyen formában hasznosul, inkább napkollektort vagy inkább napelemet érdemes telepíteni, leginkább az adottságoktól függ, illetve attól, hogy mire is szeretnék az otthon tulajdonosai használni. Érdemes kiszámolni, hogy adott igények mellett melyik verzió térül meg leginkább és természetesen az is járható út, ha valaki mindkét megoldást szeretné egyszerre csatasorba állítani.

Keresd kollégáinkat, akik részletes tájékoztatást adnak a lehetőségekről!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.