Napelem engedélyezés gyorstalpaló

Napelem engedélyezés gyorstalpaló
Közzétéve:

A napelemes rendszerek szabályos kiépítését biztosítja a napelem engedélyezés folyamata. A hálózatra visszatápláló napelemek a közműhálózathoz csatlakoznak, így érthető, hogy az előírt feltételeknek és szabványoknak meg kell felelni a biztonságos üzemeltetés érdekében. Haladjunk tehát végig lépésről lépésre a napelem engedélyezés procedúráján!

Alapszabály, hogy visszatápláló napelemes rendszert kizárólag az áramszolgáltatók engedélyével lehet kiépíteni. Ez egy hivatali adminisztrációs eljárás, aminek meghatározott lépései vannak. A lépések az egyes szolgáltatók esetén valamelyest eltérhetnek, a lényeg azonban mindenhol ugyanaz: a készülő napelemes rendszer biztonságos és az előírásoknak megfelelő legyen.

 Napelem engedélyezés

A napelem engedélyezés lépései

Nulladik lépés: a tájékozódás

Amikor megszületett az elhatározás, hogy a zöld energia termelésének útjára szeretnénk lépni, rögtön szembesülhetünk is az első kihívással: a kivitelező kiválasztásával. Ez az egész folyamat szempontjából kulcsfontosságú, így mindenképp nagy gondot kell fordítani a legmegfelelőbb felkutatására. Érdemes ajánlásokat kérni, megnézni a referenciákat és a legszimpatikusabb jelöltektől ajánlatot kérni.

Hasonlóan, fel kell mérni a napelemek piacát is. Tájékozódni kell a típusokról, az előnyökről és hátrányokról. Ebben egyébként egy jó kivitelező segíteni fog. Ahogy abban is, hogy a háztartás átlagos fogyasztása és a jövőbeni tervek alapján mekkora napelemes rendszer kiépítése javasolt.

Ha mindez megvan, akkor kezdődhet el a napelem engedélyezés procedúrája. Mivel akár néhány hónapot is igénybe vehet, mire a rendszer megkapja a zöld lámpát, így érdemes az egész folyamatot minél hamarabb elindítani. Fontos, hogy addig, amíg a rendszer tervei nincsenek jóváhagyva, semmi esetre sem kezdődhet meg a napelem telepítése, ha ugyanis valami nem stimmel, akkor nagyon sok pénzt lehet bukni a hamarkodással.

Első lépés: az igénybejelentés

A napelemes rendszer, vagyis háztartási méretű kiserőmű telepítésének igényét be kell jelenteni egy előzetes eljárás során a közműszolgáltatónak. Ezt egy nyomtatvány kitöltésével lehet megtenni, amit a közműszolgáltató oldaláról bárki szabadon letölthet. Lehetőség van arra is, hogy a bejelentést egy meghatalmazott tegye meg, ebben az esetben azonban szükség van egy hivatalos meghatalmazásra is.

Ha valaki a meglévő rendszerét szeretné bővíteni, az engedélyezési kötelezettség rá is vonatkozik. Neki a bővítésről szóló igénybejelentőt kell kitöltenie.

Az igénybejelentő dokumentum összefoglalja, hogy mekkora teljesítményű a tervezett napelemes rendszer, hány fázis van és milyen belső hálózatra szeretne a bejelentő berendezéseket telepíteni. Az igénybejelentést általában elektronikusan, postai úton és személyesen is meg lehet tenni.

A benyújtott igényre a szolgáltatótól a beérkezéstől számítva maximum 30 munkanapon belül válasz érkezik. A közműszolgáltató felméri, hogy a tervezett rendszer milyen feltételekkel tud csatlakozni a hálózathoz, vagyis képes-e azon a területen felvenni a hálózat a megtermelt energiát. A vizsgálat eredményeit a bejelentőnek megküldik, ez határozza majd meg, hogy pontosan mekkora rendszert lehet telepíteni.

 Második lépés: a csatlakozási dokumentáció

Amennyiben a bejelentő az igénybejelentéssel egyidőben nem nyújtotta be a csatlakozási dokumentációt, akkor ezt 90 napon belül kell megtenni az igénybejelentésre érkezett válasz kézhez kapásától számítva.

A csatlakozási dokumentációt olyan szakemberek készítik el, akik rendelkeznek villamos tervezői jogosultságokkal. Ez tartalmazza a rendszer kiépítésével, biztonságával és üzemeltetésével kapcsolatos műszaki információkat. Egészen pontosan:

  • a csatlakozási dokumentáció előlapját,
  • a csatlakozási mód és a berendezések bemutatását,
  • a mérőhely, az elszámolási mérőrendszer leírását, illetve egy egyvonalas kapcsolási rajzot,
  • egy táblázatot a védelmi beállítási értékekről,
  • egy térképet a telepítés helyéről, illetve egy rajzot az elhelyezésről,
  • a tulajdoni lapot, illetve a tulajdonos hozzájáruló nyilatkozatát,
  • egyvonalas kapcsolási rajzot a tulajdoni határokkal, illetve a tulajdonosok jelölésével,
  • termelői nyilatkozatot.

A közműszolgáltató részére a teljes dokumentumnak csak egy kivonatát kell megküldeni, a későbbiekben azonban, a helyszíni munkák során szükség lehet rá.

A szolgáltató ezt a benyújtástól számítva 15 napon belül elbírálja. Ekkor dől el véglegesen, hogy a napelemes rendszer hálózati kapcsolódás megvalósítható-e. Pontosan ezért, csak a csatlakozási dokumentáció jóváhagyását követően érdemes megkezdeni a kivitelezést. A napelemes rendszer elkészítésére és ennek jelentésére 365 nap áll rendelkezésre attól számítva, hogy a csatlakozási dokumentációt jóváhagyták. Ha letelik az 1 év, és ezt követően készül el a rendszer, akkor az engedélyezési folyamatot újra le kell zongorázni.

 Napelem engedélyezés

Harmadik lépés: a készre jelentés

Ha a kivitelezés befejeződött és elkészült a napelemes rendszer, akkor azt jelenteni kell a szolgáltató felé. El kell küldeni a készre jelentés nyilatkozatát, az érintésvédelmi jegyzőkönyvet, illetve egy új hálózathasználati szerződést.

A készre jelentést követően 15 napon belül a szolgáltató jelentkezik a helyszíni ellenőrzés céljából. Amennyiben szükség van rá, akkor történik meg a mérőóra lecserélése is. Lényeges, hogy a napelemes rendszert a hivatalos ellenőrzésig tilos üzembe helyezni!

Ezzel be is fejeződik a napelem engedélyezés folyamata. A szolgáltató az üzembehelyezést megelőző időszak fogyasztásáról egy elszámoló számlát küld. Majd pedig megkezdődik a szerződésben meghatározottak szerint a számlázás. Érdemes egyébként az éves elszámolást választani, így a visszatáplálás előnyei jobban élvezhetők.

A napelemes rendszerek engedélyeztetése egy nem megkerülhető adminisztrációs folyamat. A szükséges dokumentumok elkészítésére nagy gondot kell fordítani, pontosan, mindent kitöltve benyújtani, ezzel ugyanis meg lehet spórolni a felesleges köröket, a pótlásokat, helyesbítéseket.

Tervezzen a nap energiájával, tervezzen velünk!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.