Napelem telepítés ára: mennyibe kerül a zöld energia?

Napelem telepítés ára: mennyibe kerül a zöld energia?
Közzétéve:

A napelemes rendszer kiépítése egy nagyobb összegű kezdeti beruházással jár, ami nagyjából 7-10 év alatt térül majd meg. Mivel több milliós nagyságrendekről van szó, nem minden család engedheti meg magának a telepítés költségeit és hogy a zöld energiatermelők táborához csatlakozzon. Az otthonfelújítási támogatásnak és a napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázatnak köszönhetően azonban a telepítés legnagyobb részben az ingyen milliókból is finanszírozható. Lássuk, mennyi a napelem telepítés ára!

A napelem rendszer kivitelezése egy komplex folyamat, ugyanis sok tényezőnek össze kell csengenie ahhoz, hogy a költségek ne szálljanak el. A váratlan kiadások és csalódások megelőzése miatt érdemes a napelem rendszer megtervezésével kezdeni. Fontos kiemelni, hogy a napelemes rendszerek működése és hatékonysága nagyban függ a körülményektől, az adottságoktól, az energiafelhasználástól. Ez azt eredményezi, ahogy a szakértők által prezentált kalkulációk csupán irányadók lehetnek, a helyszíni felmérésre minden esetben szükség van!

Mit kell beszerezni? Hová akarom telepíteni? Mi befolyásolja a működést és mennyi a napelem telepítés ára? Jöjjenek a részletek! Napelem telepítés ára

Milyen teljesítményű napelemes rendszer szükséges?

A napenergia hasznosítására tervezett rendszerek árát első sorban a teljesítmény befolyásolja, vagyis az, hogy mekkora energiaigényt kell kiszolgálni. Ez függ az ingatlan méretétől, a fogyasztók számától, a fogyasztási szokásoktól, attól, hogy elektromos-e a fűtés és attól is, hogy van-e villanyautója a családnak.

Az első körös kalkuláció könnyedén elvégezhető, nem kell mást tenni, mint a havi villanyszámlák alapján megnézni, hogy éves szinten hogyan alakul a fogyasztás. Itt fontos megjegyezni, hogy a napelemes rendszer tervezésekor ne csak a mában gondolkodjunk! Vegyük végig, hogy milyen fogyasztókat szeretnénk beszerezni középtávon és ezeket is számítsuk be. Ha például egy elektromos autót vásárolnánk 3 év múlva, akkor már most adjuk hozzá ezt is az éves fogyasztás összegéhez. Természetesen a rendszer folyamatosan bővíthető, ez azonban plusz költségekkel jár.

Az egész rendszer teljesítménye attól függ, hogy a panelek milyen teljesítményre képesek. Ezt Wattpeakben (Wp) szokták megadni, és azt mutatja meg, hogy ideális körülmények kötött maximum mekkora teljesítményre képes a panel. És itt van a kutya elásva! Az ideális körülmények ugyanis sok esetben nem teljesülnek, ami a telepítés költségeit növeli. De erről még a későbbiekben írunk részletesen.

A teljesítmény mellett a másik fontos mérőszám a napelem panel esetén a hatásfok, ami azt jelzi, hogy a panel a nap energiáját milyen mértékben képes villamos energiává átalakítani. Ezt egyfelől befolyásolják a helyszíni körülmények és a napelem típusa. A vékonyrétegű napelemek például 6-9%-os hatásfokra képesek, viszont a környezeti tényezők a működésüket kevésbé befolyásolják, a mono- és polikristályos napelemek esetén a hatásfok 13-20% (Q.Cells G9 széria 21.1%) is lehet, ez azonban azzal jár, hogy sokkal érzékenyebbek az egyéb tényezőkre. Nézzük, mik ezek a tényezők.

Mitől függ a rendszer teljesítménye?

A komplett rendszer teljesítménye függ a napelemektől, azok számától és a körülményektől. Előbbiekről az előzőekben már írtunk, így most a környezeti tényezőket vesszük sorra.

A napelemeken feltüntetett teljesítmény egy ideális körülményösszességet takar, egészen pontosan 1000 W/négyzetméteres sugárzást, 1,5-ös légtisztasági tényezőt és 23°C-os modulhőmérsékletet. Ezt azonban igen sok tényező befolyásolja.

A tető tájolásának ismerete alapvető, ha a teljesítményről beszélünk. A legtöbb napsütés akkor éri a napelem paneleket, ha dél felé néznek. Amennyiben ettől kicsit eltérnek, akkor 3%-os a teljesítményveszteség, ha azonban jelentős az eltérés, például keletre néznek, akkor 8-10%-os is lehet. Ez azért fontos, hogy egy keleti tájolású rendszertől nem várható el ugyanaz az energiamennyiség, így a rendszer méretének, a panelek számának meghatározásakor figyelembe kell venni.

Ideális esetben a panelek 25-40°-ban helyezkednek el a tetőn. Ez az, amikor a napsugarak a legmegfelelőbb dőlésszögben érik a panelt, vagyis a leghosszabb ideig éri őket merőlegesen a napsütés. A megfelelő dőlésszög a földrajzi elhelyezkedéstől függ, és attól is, hogy éppen milyen évszak van. Télen ugyanis a napsugarak beesési szöge csökken. Az eltérések az egész éves adatok figyelembevételével kiegyenlíthetők, ha pedig valaki biztosra akar menni, akkor ma már léteznek olyan panelek, amik követik a napot, mint egy napraforgó, annak irányába fordulnak, így egész évben maximálisan tudnak teljesíteni, ezek ára azonban sokkal magasabb a hagyományos rendszerekéhez képest.

A környezeti tényezőkhöz tartozik, hogy a területen vannak-e árnyékolók, amik csökkentik a teljesítményt, és amik befolyásolhatják a szükséges panelek számát, összességében pedig az árat. A napelemtáblák sajátossága, hogy celláik sorba vannak kötve, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy minden rendszer olyan erős, mint amennyire a leggyengébb cella. Ha például a panel harmada árnyékban van, az a komplett rendszer működését jelentősen visszaveti. Ha „csupán” egy terebélyes fa ad árnyékot azon viszonylag egyszerűen lehet segíteni, ha azonban egy másik épület, az már problematikusabb. Utóbbi esetben vagy bele kell kalkulálni a teljesítménycsökkenést tervezéskor vagy pedig el kell gondolkodni, hogy másik tetőrészen, esetleg a földön érdemes a rendszert kiépíteni.

A napelem telepítés ára

A napelem telepítés ára?

Nagy általánosságban elmondható, hogy a napelem telepítés ára a fenti tényezőktől és az energiaszükséglettől függően 1,2-3 millió Ft körül alakul. Ha például a villanyszámla 10 ezer forint környékén mozog, akkor a napelemes rendszer ára hozzávetőlegesen 1,3 millió forint (3 kW-os rendszer esetén), ha a villanyszáma a 20 ezer forinthoz közelít, akkor 2,2 millió forint (5 kW-os rendszer esetén), ha 35 ezer forint, akkor nagyjából csaknem 3,5 millió forint (10 kW-os rendszer esetén) a rendszer kiépítése.

A 3 kW-os rendszerhez kb 8 panelre van szükség, aminek darabára hozzávetőlegesen 60 ezer Ft, az inverter pedig 385 ezer forint. Ebben a konstrukcióban a beruházás 10 év alatt terül meg.

A nagyobb méretű rendszer teljesítménye kb 5 kW. Ebben az esetben 12-14 panelre lehet szükség, az inverter ára pedig elérheti az 500 ezer Ft-ot. Jellemzően a befektetett összeg 8-9 év alatt térül meg.

Ha a rendszer mérete 10-11 kW, akkor már 32 panel is kellhet, az inverter hozzávetőlegesen 700 ezer forint körül mozog, a megtérülés pedig 7-8 év elteltével realizálható.

A fent vázolt összegek nemcsak a napelemek és az inverter árát tartalmazzák, hanem a kábelek és csatlakozók (80-270 ezer forint), a tartószerkezetek (120-430 ezer forint) és a szerelés (190 ezer – 1,5 millió forint) költségeit is.

A napelem telepítés összességében csupán egy napot vesz igénybe, a teljes folyamat azonban akár hónapokig is eltarthat az adminisztráció és az engedélyezés miatt, ami további nagyjából 70 ezer forintos költséget jelent.

Azt gondolhatnánk, hogy már minden kiadással kalkuláltunk, plusz költséget jelenthet azonban, ha a villamoshálózatot bővíteni kell, vagy ha a tető javításra, erősítésre szorul. Ha egyedi igények vannak, az további százezreket jelenthet, illetve a helyszíni felmérés is a kiadások sorát gyarapítja.

A napelem telepítés ára nem kis összeg, az állami támogatásoknak köszönhetően azonban összességében belátható kiadás. A hamarosan induló pályázat keretein belül például a napelem rendszer telepítés esetén 2,8 millió forintot lehet támogatásként kapni. Összességében tehát a napelem telepítés ár érték arányban remek befektetés lehet a család számára.

A Sky System a napelemes rendszerek specialistájaként segíti az ügyfeleket a lehető legelőnyösebb megoldás megtalálásában. Tedd fel kérdéseidet kollégáinknak!

 

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.