Fűtés napelemmel: amikor a nap melege a falak közé költözik

Fűtés napelemmel: amikor a nap melege a falak közé költözik
Közzétéve:

A megújuló energiaforrások leginkább elterjedt típusa a napenergia, amit a napelemes rendszer segítségével hasznosítanak és állítanak a háztartás szolgálatába. Az ilyen módon megtermelt villamos energiával sokoldalúan lehet bánni. Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy miként működik a fűtés napelemmel.

Milyen megvalósítási módok léteznek?

Többféle módja is van annak, hogy a napelem rendszer által termelt energia fűtési célokat szolgáljon: a hőszivattyú, a klíma, a padlófűtés, az infrapanel, az elektromos kazán mind alkalmas erre. Nézzük őket egyesével!

A hőszivattyú igen korszerű megoldás, ami a talaj rétegeiben található vízből és a levegőből veszi ki a hőenergiát. A szivattyú működtetéséhez jelentős mennyiségű áramra van szükség. Itt jön a képbe a napelem, hiszen ezt az energiát lehet megtermelni a rendszer segítségével. Előnye, hogy hűtésre és fűtésre, melegvíz előállításra is jól alkalmazható, akár igen zord időben is, kiépítése azonban meglehetősen drága.

A legújabb napelemes pályázat keretében például 100%-os támogatást lehet igényelni, ami nemcsak a napelemes rendszer kiépítésére, de a hőszivattyúra is kiterjed.

A klímák közül az inverteres klíma az, ami számunkra ebben a témakörben releváns, vagyis azok a modellek, amelyek hűteni és fűteni is tudnak. A klíma berendezéseket könnyű beépíteni, üzemeltetni, ráadásul gondoskodnak arról is, hogy a pára megfelelő kiutat találjon. Méret és teljesítmény tekintetében több változat közül lehet választani, ahogy a minőség és az ár vonatkozásában is jelentős eltérésekkel találkozhatunk. Hátránya, hogy a klíma zajszintje sok esetben zavaró lehet. Ha emellett döntünk, akkor érdemes keresni egy megbízható klímást, aki meghibásodás esetén a lehető legrövidebb idő alatt a segítségünkre lehet.Fűtés napelemmel

A padlófűtés igen jó megoldás abban az esetben, ha a napelemek szolgáltatják az energiát. Két típusa létezik: van, amikor a megtermelt elektromos energiával vizet melegítenek fel és van, amikor a rendszer vízmentes, ebben az esetben egy úgynevezett infraszőnyeget borítanak a padló alá. Az elektromos padlófűtés népszerű, hiszen ára igen kedvező, különösen az infraszőnyeges változaté. Ebben az esetben a kivitelezés akár néhány óra alatt is elvégezhető, a karbantartási költség pedig szinte nulla. A vizes rendszer valamivel bonyolultabb, de még így is költségkímélőbb, mint például a hőszivattyú Azzal azonban nem árt tisztában lenni, hogy ha meghibásodik, akkor az egész padlót fel kell szedni.

Az infrapanelek működése leginkább a padlófűtés infraszőnyeges változatához hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt a panelek a falon, esetleg a plafonon helyezkednek el. Azért az egyik legkedveltebb elektromos fűtési rendszer, mivel gazdaságosan üzemeltethetők, ha pedig a villanyhálózat megfelelő állapotú, akkor igen könnyű őket csatasorba állítani. Aki infrapanelt szeretne, annak tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a panelek nem képesek a hő megtartására, ami annyit jelent, hogy csak akkor fűtenek, amikor be vannak kapcsolva.

Az elektromos kazán kevéssé ismert, a kazánok ugyanis a köztudatban szénnel, fával vagy gázzal üzemelnek. Működési elve arra alapszik, hogy egy fűtőszál közbenjárásával a folyadékot melegíti fel, ami aztán a rendszerben keringve adja le a hőt. Előnye, hogy egyszerűen ki lehet építeni, itt azonban igazán szükség lesz a napelemekre, mivel rengeteg energiára van szüksége a zavartalan működéshez.

Miért éri meg a fűtés napelemmel?

A napelemes rendszerek által megtermelt energia fűtésbe fektetése rengeteg előnnyel bír. Aki ezt az utat választja, az elbúcsúzhat a villanyszámláktól és a fűtésszámlától is, ami a kemény téli időszakban igen jelentős tud lenni. Ebben az esetben a fogyasztó nincs kitéve az áremelkedésnek, sem a villany, sem pedig a fűtési energia, például a gáz tekintetében.

A rezsiköltség tehát minimálisra esik vissza, a szolgáltatóktól való függés megszűnik, nem kell a központi leállásoktól, meghibásodásoktól tartani. Ritkán esik szó róla, de a napelemeknek van egy áldásos hatása, ami főként nyáron érződik. A tetőt beborító panelek igen hatékonyan árnyékolnak, így az nem tud annyira felmelegedni. Ez azt eredményezi, hogy a hűtés, vagyis a klíma üzemeltetése sokkal gazdaságosabb lehet.

Az elektromos fűtéssel ellátott otthonok (napelemmel párosítva) jellemzően sokkal kelendőbbek az ingatlanpiacon. Mivel nagyobb rájuk a kereslet így bátrabban lehet elkérni értük akár magasabb árat is. Ez annak tudható be, hogy az emberek egyre nagyobb százaléka keresi a megújuló energiaforrásokat. Ha látják, hogy az otthon már rendelkezik napelemes rendszerrel, aminek segítségével nullára vagy közel nullára kihozható a villany- és fűtésszámla, akkor sokkal szívesebben választják majd a korszerű ingatlant szemben azzal, ami a hagyományos megoldásokra támaszkodik.

A napelem rendszerekkel történő fűtés nemcsak az egyén életére van pozitív hatással, hanem a társadalom egészére is. Használatukkal jelentősen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás, ami hatalmas méreteket tud ölteni, különösen akkor, ha egy adott ingatlant fával fűtenek.Fűtés napelemmel

Mik a hátrányok?

A napelemes rendszerekkel történő fűtés is tartogat azonban néhány buktatót. Ezek közül a legnagyobb hibát már rögtön az elején el lehet követni, ugyanis, ha a rendszert nem megfelelően tervezik meg, akkor a beruházás ára nem térül meg olyan ütemben, mint kellene.

Mitől függ a megtérülés?

Látható, hogy a fűtés napelemmel igen sokféle módon megvalósulhat, éppen ezért nehéz belőni, hogy mennyibe kerül, mennyire éri meg. Egyfelelől a költségek jó részét a napelemek, az inverter, a tartószerkezet, a kábelek és ezek összehangolása, a tervezés és kivitelezés adja, másfelől viszont a fűtési berendezésről is gondoskodni kell. A különböző megoldási módok között igen nagy az árbeli különbség, míg például az infraszőnyeges fűtés telepítéssel együtt is csupán pár százezer forint, addig a vizes padlófűtés már millió fölé rúghat. Az infrapanelek ára széles skálán mozog, azt lehet mondani, hogy 80-100 ezer forintért már akár komolyabb darabokat is lehet vásárolni, az elektromos kazánok 100 ezer forintnál kezdődnek, míg az inverteres klíma telepítéssel együtt 4-500 ezer forint környékén mozog.

Tisztában kell lenni azzal, hogy ha a fűtés is napelemmel megoldott, akkor valószínűleg több panelre lesz szükség, mivel növekszik az energiaigény, ez többletköltségként fog jelentkezni.

Amit mindenképp meg lehet takarítani a napelemes fűtéssel az a havi fűtési számla, ami gáz esetén átlagban 20-25 ezer forint, illetve nem kell számolni a vízmelegítés díjával sem. Ha az elektromos fűtés kis karbantartást igényel, akkor ennek költségeit is csökkenthetjük, ahogy megúszhatjuk a kazáncserét is, jelentős anyagi terhet levéve a vállunkról.

Érdemes a napelemes fűtés tervezésekor komplexen gondolkodni, és a fűtés kialakítása előtt a nyílászárók állapotát, a szigetelést is felmérni, ha kell javítani. Minél több tényező jól funkcionál, annál nagyobb az esélye annak, hogy a befektetés hamarabb megtérül.

A napelem rendszer tervezésekor elsőként mindenképp érdemes kiszámolni, hogy a befektetés milyen formában és mennyi idő alatt tud megtérülni. Egy új építésű családi ház esetén ez sokkal egyszerűbb, a régebbieknél lényegesen több akadályba lehet ütközni. Minél több tényezőn kell javítani, annál inkább kitolódik a megtérülés ideje. Érdemes tehát már eleve így tervezni a házat, vagy pedig összekötni egy jelentősebb felújítással.

A Skysystem napelem- és hőszivattyú rendszerek professzionális kivitelezésével foglalkozik. Keress bennünket bizalommal, segítünk megtervezni az igényeidhez legjobban igazodó napelem rendszert!

Kérem válasszon finanszírozási formát

Válassza ki tetőjének fedését!1

Palatetőre nem tudunk telepítést vállalni. Amennyiben tervezi befedni vagy cserélni a tetőt, kérjük, hogy válassza ki az új tető típusát a fenti listából.

Válassza ki tetőjének fedését!

Válassza ki tetőjének fedését!

Köszönjük ajánlatkérését!

Ajánlatkérését rendszerünk rögzítette, melyről visszaigazoló emailt küldtünk az Ön email címére.

Bezár

Sky System logo
© Sky System Kft.
Minden jog fenntartva.


Powered by Meraki.

Elérhetőségek


1116 Budapest, Kondorosi út 3.
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Sky System
Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.